Street Art Tour Almeerderstrand

Het Almeerderstrand – een strand voor iedereen

Het Almeerderstrand is sinds de aanleg een strand voor iedereen op zoek naar vermaak en ontspanning in de natuur. Het Almeerderstrand is het grootste recreatiestrand van en voor Almere én voor de regio’s daar omheen.

Het Almeerderstrand en het omliggende gebied groeit de komende jaren uit tot een aantrekkelijke en bruisende plek. Ook nu al is het strand een fijne plek om te recreëren, naar festivals te gaan en cultuur op te snuiven. De ambitie van de gemeente Almere is om dit te versterken, en een gebied te creëren waar jaarrond iets te doen is – voor iedereen. Cultuur, beleving, beweging en natuurbeleving zal hierin de boventoon voeren.

Van toilethuisje naar kunsthuisje

Met de transformatie van vijf  toilet-huisjes aan het Almeerderstrand is een stap gezet buitenkunst toe te voegen aan het gebied. Deze iconische, en helaas gedateerde, sanitaire voorzieningen uit de jaren 70, zijn onlangs door vijf kunstenaars voorzien van unieke kunstwerken. Zo kunnen de toilethuisjes de komende jaren visueel bijdragen aan de ontwikkeling en krijgt  kunst een plek in het gebied. De stijl waarin de kunstwerken zijn uitgevoerd is Street Art.

Street Art is een relatief jonge kunstvorm verbonden aan de graffiti beweging. Het bestaat uit legale en illegale kunstuitingen in de openbare ruimte. Street Art is ontstaan in de jaren 70 van de 20ste eeuw en werd gebruikt om politieke standpunten te duiden. In de late jaren 90 heeft het zich als kunststroming verder ontwikkeld. Eén van de bekendste street art kunstenaars is Banksy. De street art werken aan het Almeerderstrand zijn voor zover bekend de eerste street art werken in Almere.

Street Art Tour

De toilethuisjes staan verspreid langs het Almeerderstrand en worden op een natuurlijke manier verbonden door het fietspad langs het strand. Je kunt daarmee een route fietsen of lopen om alle kunstwerken te bekijken. Start de route starten van vanaf de Hollandse brug of vanuit de Marina Muiderzand. Op de andere zijde van deze kaart vind je de locaties van de verschillende toilethuisjes, informatie over de kunstwerken en de kunstenaars en plekken langs de route waar je wat kunt eten of drinken.

Download de routekaart Street Art Tour Almeerderstrand hier.

Gemeente Almere en StrandLAB

De gemeente Almere is opdrachtgever en eigenaar van de kunst. Realisatie van de kunstwerken is begeleid door StrandLAB Almere, een buitenlaboratorium voor cultuur aan het Almeerderstrand. Zij initieert namens Almere 2.0 activiteiten die het culturele karakter van Almere, het Almeerderstrand en de regio versterken. De Street Art Tour Almeerderstrand is een van deze initiatieven.

Ontwerp: Watch4media
Beeldmateriaal: Rebekka Mell Photography