artist-2825180_1280 1000px

Artist residencies

Artists residencies

Deze pilot onderzoekt in welke vorm artist residencies het beste in het gebied opgezet kunnen worden en welke thema’s geschikt zijn. We openen hiermee het Almeerderstrand voor schrijvers, kunstenaars en onderzoekers.

Wat gaan we doen?

Eerst onderzoeken we in welke vorm artist residencies – tijdelijke woon- en werkplekken voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers – het beste op het Almeerderstrand opgezet kunnen worden. We bekijken ook met welke thema’s of vraagstukken we met de “artists” gaan samenwerken. Wat betekent het bijvoorbeeld voor Almere, maar ook daarbuiten, dat er een nieuw stuk strand wordt opgespoten en dat er weer nieuw land wordt gemaakt? Wat is de waarde van water in het gebied? Ook onderzoeken we hoe er uiteindelijk gedurende het jaar een locatiespecifiek programma kan komen met jonge kunstenaars en studenten en een summerschool Leven en leren op het strand van twee weken met bijvoorbeeld afsluitend een architectuurtentoonstelling. Almere heeft immers een reputatie van bijzondere en duurzame architectuur.

Wat willen we bereiken?

Met artist residencies willen we het Almeerderstrand openen voor nationale en internationale schrijvers, kunstenaars en onderzoekers. Zij kunnen daar, terwijl ze er logeren en werken, het gebied inspireren vanuit hun eigen specialisme. Met een frisse blik van buitenaf zijn zij in staat het gebied vanuit een bijzondere invalshoek te bekijken en te waarderen. De tijdelijke bewoner wordt betrokken bij de ontwikkelingen en uitdagingen in het gebied, legt verbinding met de directe omgeving en voegt waarde toe aan het landschap.

Terug naar alle pilots