SLA_1080_2022-F-AM-kwekerij

13 mei, 11.00-12.00, 15.10 - 15.40, en 17.45 - 18.00 uur

Atelier AM preview: Sanne van Balen en notjohn

Atelier AM geeft tijdens het StrandLAB Festival een voorproefje van het publieke programma dat dit jaar wordt gerealiseerd in samenwerking met StrandLAB. Atelier AM strijkt t/m oktober met tien beginnende, internationale kunstenaars neer in cultureel centrum Corrosia met het tentoonstellingsprogramma De Kwekerij. 

Atelier AM is een nieuwe organisatie in het Almeerse culturele veld, die een tentoonstellings- en activiteitenprogramma initieert dat zich richt op de beginnende kunstenaarspraktijk. De kunstenaars die hier aan de slag gaan, laten zich inspireren door en werken met de context van de stad Almere. Ze bieden het publiek een ‘kijkje in de keuken’ in hun werk- en maakproces. Dit doen ze niet alleen tijdens hun werkperiode bij Corrosia, maar ook op andere locaties in de stad door middel van publieke programma’s, zoals bij Land Art Flevoland en M. StrandLAB Almere is ook één van die locaties. 

Tijdens StrandLAB Festival presenteren twee van de tien kunstenaars zich. Dit zijn schrijver en beeldend kunstenaar Sanne van Balen en zowel fictief als bestaand collectief notjohn. Zij zullen in september samen met StrandLAB een publiek programma organiseren. 

Kom je kijken?

Sanne leest voor uit eigen werk over een van de strandwachters op het Almeerderstrand. notjohn doet een performance waarin hij met een zelf ontwikkeld gereedschap tekeningen maakt in het zand. Het publiek kan ook meedoen. 

Kom naar de performance en luister naar het strandwachtersverhaal

Vrijdag 13 mei:
11.00 tot 12.00 uur, Atelier AM preview: Sanne van Balen en notjohn
15.10 tot 15.40 uur, Atelier AM preview: notjohn
17.45 – 18.00 uur, Atelier AM preview: Sanne van Balen
Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Meld je voor aanvang bij de informatietafel van Atelier StrandLAB.

Over Atelier AM

Het tentoonstellingsprogramma van Atelier AM in Corrosia gaat van start in mei 2022 en zal om de vijf weken wisselen van samenstelling van kunstenaars. Tijdens het publieke programma met StrandLAB, dat rond de periode van augustus tot oktober zal plaatsvinden, zullen twee kunstenaars het project waar ze op dat moment in Corrosia aan werken presenteren bij StrandLAB. Hierbij delen ze vooral hun (maak)proces, experiment en ontwikkeling. De kunstenaars maken het publiek deel van hun onderzoek en inspiratie, wat ervoor zorgt dat de bezoeker direct in aanraking komt met de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Samen met StrandLAB zullen Sanne van Balen en notjohn een programma ontwikkelen dat inzicht biedt in hun praktijk. AM is op het StrandLAB Festival aanwezig om een tipje van de sluier op te lichten.

Sanne van Balen (1994, Smallingerland)

Ik ben een schrijver en beeldend kunstenaar die werkt vanuit een persoonlijke fascinatie voor hoe taal werkt en gestalte krijgt in meer dan alleen tekst. Taal is het instrument dat wij als mensen gebruiken om de wereld te begrijpen. En in mijn ogen is het een belangrijk instrument om grip te vinden. Ik werk het liefst buiten en bedenk hoe de dagelijkse realiteit de verbeelding ontmoet. De laatste tijd zie ik in mijn schilderijen iets ontstaan dat ergens uit wil komen en iets dat tegelijkertijd door hetzelfde [zichzelf] wordt opgesloten. Verf wordt aardkorst. Het waterpeil stijgt. Alles wervelt. Via mijn performatieve installaties met schilderijen, textiel en verhalen zoek ik naar betekenis en de vorm van ‘houvast’.

notjohn

Onze naam is notjohn, wij zijn niemand, de nullen, een fictief en bestaand collectief.

notjohn focust op wat het betekent om een plek te betrekken, waarbij de exclusieve en inclusieve manieren waarop iets eigen wordt gemaakt, worden afgewogen. Het werk wordt gekarakteriseerd door een onaffe, modulaire vorm die de grenzen van wat een werk definieert voortdurend oprekken. Door andere werken op te nemen in het eigen werk of door het veranderen van de publieke ruimte met een rumoerig instrument worden deze grenzen verlegd.

Onze wereld bestaat uit tegenpolen maar probeert altijd constructief te blijven. Wij houden ons momenteel bezig met het maken van gereedschappen om ons ‘normaal’ te bevragen. Deze uitvindingen komen voort uit de wens de eigen tekortkomingen te ontstijgen door zich met vertrouwen in de omgeving te werpen.

StrandLAB Festival

Deze activiteit is onderdeel van StrandLAB Festival aan het IJmeer op 13, 14 en 15 mei. Tijdens deze driedaagse stellen we het IJmeer centraal. Liefhebbers van kunst en natuur kunnen genieten van een kleinschalig maar divers programma bij StrandLAB. Meer weten over het programma? Lees dan hier meer.

Foto van Sanne van Balen, door Franzi Mueller Schmidt.