SLA_1080_2022-F-AM-kwekerij

2 oktober

Atelier AM preview: Sanne van Balen, Joana Velu en notjohn

Tijdens het Verhalenweekend op 1 en 2 oktober maakt ATELIER AM een uitstapje naar StrandLAB als onderdeel van tentoonstellingsprogramma DE KWEKERIJ in cultureel centrum Corrosia. ATELIER AM presenteert dan samen met StrandLAB drie beginnende, vernieuwende kunstenaars: Sanne van Balen, notjohn en Joana Velu.

DE KWEKERIJ is een initiatief van de nomadische kunstenaarsresidentie ATELIER AM, dat tot 5 oktober in Corrosia te bezoeken is. In zowel DE KWEKERIJ als tijdens het Verhalenweekend bieden Sanne van Balen, notjohn en Joana Velu een kijkje in de keuken van hun artistieke praktijk en persoonlijke werkproces. Kom ook luisteren en kijken naar hun verhaal.

ATELIER AM x StrandLAB: Verhalenweekend
Tijdens hun werkperiode laten de kunstenaars zich inspireren door de omgeving en werken met de context van de stad Almere. Na het voorproefje tijdens het StrandLAB Festival in mei, vormt het Almeerderstrand voor de kunstenaars ook in september een oefenterrein doordat het StrandLAB atelier voor hen is opengesteld ter voorbereiding op het Verhalenweekend. Verwacht onderdeel te worden van experiment, onderzoek en inspiratie – en kom direct in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst.

Joana Velu
Joana Velu experimenteert momenteel bij ATELIER AM i.s.m. StrandLAB met het delven en verwerken van klei. Ze leert de omgeving van Almere kennen door de verhalende kwaliteit van de bodem. Met de handen in de modder, wroet Joana zowel in de geschiedenis van Flevoland als de huidige staat van de grond. Tijdens het Verhalenweekend op het Almeerderstrand neemt ze je mee in haar onderzoek. Wat zegt de bodem over het landschap en de manier waarop de samenleving er wordt vormgegeven? Wat is de identiteit van de grond? En hoe staat die in relatie tot de identiteit van de planten, dieren en mensen die er wonen?

Sanne van Balen
Sanne van Balen werkte voorafgaand aan het Verhalenweekend drie dagen heel intensief aan een onderzoek op het Almeerderstrand bij het StrandLAB atelier over hoe taal betekenis geeft aan een plek. Tijdens het Verhalenweekend zal er doorlopend een videoregistratie te zien zijn van haar visuele onderzoek naar een literaire manier van werken met beeld. Deze drie dagen zijn onderdeel van een langere werkperiode bij ATELIER AM in Almere waarin ze zich ook concentreerde op het schrijven van fictie. De scènes die ze schreef spelen zich af in Flevoland en gaan over het vormgeven van je stem. Wanneer heb je recht van spreken? En wat zeg je dan? Ze leest twee keer een fragment voor uit deze teksten op zondag 2 oktober, om 14.00u en om 15.15u.

notjohn
In notjohns performance ‘Hearing Barker’, wordt een beeldend onderzoek gepresenteerd, naar aanleiding van het werk van professor D.C. Barker. notjohn belichaamd, op gestileerde wijze, Barkers ideeën rondom de overlap van binnen en buitenwereld. Gebruik makend van verschillende expressievormen die werden ontwikkeld tijdens notjohn’s residency bij ATELIER AM, ervaren we het begrip geo-trauma*.

*De ondervinding dat het menselijk lichaam en diens gemaakte omgeving functioneert als

Over Atelier AM

Het tentoonstellingsprogramma van Atelier AM in Corrosia ging van start in mei 2022 en wisselt om de vijf weken van samenstelling van kunstenaars. Tijdens het publieke programma met StrandLAB, dat rond de periode van augustus tot oktober zal plaatsvinden, zullen twee kunstenaars het project waar ze op dat moment in Corrosia aan werken presenteren bij StrandLAB. Hierbij delen ze vooral hun (maak)proces, experiment en ontwikkeling. De kunstenaars maken het publiek deel van hun onderzoek en inspiratie, wat ervoor zorgt dat de bezoeker direct in aanraking komt met de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Bij Corrosia en StrandLAB werken Sanne van Balen, notjohn en Joana Velu aan een programma dat inzicht biedt in hun praktijk.