SLA_1080_2020-2-kraai-Sjoukje-Grootjes1

19 tot en met 21 juni 2020

Bouw belevingsinstallatie in Atelier StrandLAB

2turvenhoog festival trapt af in het spiksplinternieuwe atelier met de artist in residence van Sjoukje Gootjes en Francy van den Heuvel. Zij werken er in het weekend van 19 tot en met 21 juni aan een spannende belevingsinstallatie.

Sjoukje Gootjes

Sjoukje Gootjes haalt haar inspiratie uit het recyclen van materialen. Op het strand gaat zij met sloophout werken aan een belevingsinstallatie voor kinderen. Sjoukje studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle en exposeerde o.a. in het Noorderpark in Amsterdam en bij de Twente Biënnale in Hengelo. In 2010 werkte ze al eerder voor het festival en presenteerde toen de Kraai. Haar werk is altijd groots en rauw, maar tegelijkertijd ook speels.

Sjoukje over het werken op het Almeerderstrand: “Almere wordt ook wel de zelfbouwstad van Nederland genoemd. Bouwen wat je echt wil daar gaat het om. Ik wil onderzoeken hoe het eruit komt te zien als je met zand, water, wind en hout gaat bouwen op een speelse manier. Wat ontstaat er als je de directe omgeving (Almeederstrand) meeneemt in een bouwproces? Een kunstwerk maken die in beweging is door de wind? Inspiratie voor mijn beeldende werk haal ik uit mijn directe omgeving. De mensen en de dagelijkse dingen die om mij heen zijn. De natuur die mij verwondert en zich elke dag op een andere manier laat zien. En natuurlijk uit het materiaal waar ik mee werk.”

Francy van den Heuvel

Sjoukje werkt niet alleen in het atelier. Francy van den Heuvel doet onderzoek naar haar werk De pleisterplaats. Francy is al sinds 2007 verbonden aan 2turvenhoog festival en werkt met de gedacht dat minder meer is. Juist bij jonge kinderen kan je goed zien dat het niet overvloed is die ze aanspreekt, maar juist de kleine dingen en de details van één object. Ze gaat met de materialen uit de omgeving aan de slag en sorteert en groepeert ze zo dat er iets nieuws ontstaat. Daarnaast ondersteunt ze Sjoukje tijdens haar creatieproces.

Kom vooral ook kijken en de kunstwerken beleven

Later in de zomer, als de coronamaatregelen hopelijk weer wat verruimd zijn, komt er in het weekend van 14 tot en met 16 augustus nog een presentatie voor het publiek. De werken zijn straks ook te zien op de vernieuwde Esplanade tijdens het 2turvenhoog festival dat dit najaar in KAF wordt gehouden.

2turvenhoog festival

Dit festival is het avontuurlijkste kunstenfestival voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar en hun volwassen begeleiders. Het festival heeft al meer dan twintig jaar zijn thuisbasis in Almere.

FlevoLAB

Het festival en StrandLAB zijn partners in FlevoLAB, het verbond van vijf Flevolandse culturele instellingen. Het werken op het strand is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen deze instellingen.

www.sjoukjegootjes.nl
www.francyh.nl
www.2turvenhoog.nl