SLA_1080_2021-3_Broedplaatstour_erwin_buddings-2563

Broedplaatstour te fiets door Oosterwold

Alweer de vierde broedplaatstour vond op vrijdag 20 augustus plaats. Een mooie gelegenheid om culturele en creatieve plekken te ontdekken en verbindingen te leggen met elkaar. Deze keer werd de tour georganiseerd door Noortje Braat, die als Almeerse programmamaker bij StrandLAB Almere betrokken is en zelf in Oosterwold woont. Ze maakte er een verslag van.

Verslag broedplaatstour Oosterwold, vrijdag 20 augustus 2021
door Noortje Braat, programmamaker StrandLAB

Nieuwsgierige mensen ontvangen in een grote koeienstal als begin van een culturele broedplaatstour. Je verwacht het waarschijnlijk niet. Maar in Almere Oosterwold is die koeienstal inmiddels wel degelijk uitgegroeid tot een van de culturele hotspots van de wijk. Dit was dan ook de plek waar de 23 deelnemers die zich hadden aangemeld voor de broedplaatstour door Oosterwold zich verzamelden. Per fiets welteverstaan. Sommigen hadden de afstand vanaf de stad naar dit buitengebied toch een beetje onderschat en sloten op het laatste moment verhit aan. Gelukkig was het droog en kwam het zonnetje steeds meer door. Anderen haalden een vouwfiets uit hun auto tevoorschijn.

Boer Tom en boerin Tineke van Stadsboerderij Vliervelden juichen allerlei bedrijvigheid toe op hun erf en werken graag mee om een en ander zo makkelijk mogelijk te faciliteren. Zomers staan de koeien immers buiten in de wei en is er veel ruimte beschikbaar in de stal, naast een hoop grote landbouwwerktuigen.

FlevoEnsemble

En zo nam het publiek als aftrap van de broedplaatstour in de stal kennis van een kleine afvaardiging van het FlevoEnsemble, waarvoor ikzelf even uit de rol van gastvrouw moest stappen. Onder leiding van oprichter, componist en bassist Egon Kracht speelden we een vrolijke Kurt Weill. Waarna Egon meer vertelde over dit nieuwe ensemble, dat vrijwel geheel bestaat uit lokale, professionele musici. Tevens huisgezelschap van het muziekfestival Growing Music, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt in Oosterwold, voornamelijk in de koeienstal. De overige musici stelden zich ook voor, waarbij hoornist, dirigent en arrangeur Gerhart Drijvers vertelde over zijn verschillende werkzaamheden en het ensemble dat hij in coronatijd oprichtte: Conforto. ‘Vitale muziek in virale tijden’, luidt de slogan. Ook gitaardocent Bokke Rypma en klarinetdocent Shakirah van Oostveen stelden zich kort voor. Als gids en gastvrouw van de tour had ik bij aanvang al kort iets verteld over mijn werkzaamheden als muziek- en theatermaker en als cultuurscout voor het Cultuurfonds Almere. Er kwam voor mij een hoop samen deze dag. Viool in de kist en op de fiets!

Bosveld 1

Na een kort tochtje was de volgende halte Bosveld 1. Bosveld 1 behoort tot een van de eerste initiatieven in Oosterwold en is een grote kavel waarop negen gezinnen wonen. Elk gezin heeft z’n eigen huis, maar er wordt veel gezamenlijk ondernomen, verzorgd en naar elkaar omgekeken. En het is een kunstenaarsbolwerk. Speciaal voor onze tour sloegen de vijf autonome kunstenaars van Bosveld de handen ineen en hadden een prachtig overzichtelijke minitentoonstelling verzorgd, in het atelier van een van hen, beeldend kunstenaar Frode Bolhuis. Aan het woord kwamen, naast Frode zelf, beeldend kunstenaar en houtbewerker Jurrian van den Haak, fotografe en beeldend kunstenaar Sanne Schouwink, toneelschrijver Anna Maria Versloot en Linda Pijnacker, die in woord en beeld verhalen verzamelt, schrijft en dol is op mooie boekjes maken. Ieder had een eigen plek gekregen in het atelier en zo ontstonden er kleine inkijkjes in de wereld van deze kunstenaars. De delicaat speelse mensfiguurtjes van Frode. De lichtsculpturen en sierlijke houten meubels van Jurrian. Foto’s van mooie en de meer intieme transformatieprocessen in het leven uit de collectie van Sanne. Fascinerende fragmenten uit scenario’s en libretti van Anna Maria, die op dit moment werkt aan haar eerste roman. Een tafel vol boekjes, kaartjes en A4’tjes met teksten van Linda, die ze schreef of verzamelde. Mensen maken verhalen en verhalen maken mensen. Ook een archief met duizend vragen die ze zelf gesteld heeft, staat ertussen. De antwoorden zijn nog niet allemaal gegeven, maar kies een vraag! Of kiest de vraag jou …?

Het had de gezelligheid van een vernissage en de bezoekers waren zeer aangenaam verrast, al deze authentieke makers hier bij elkaar aan te treffen.

Frode Bolhuis: https://frodebolhuis.nl
Jurrian van den Haak: https://jurrianvandenhaak.nl
Sanne Schouwink: https://www.instagram.com/sanneschouwinkfotografie/
Anna Maria Versloot: https://annamariaversloot.nl
Linda Pijnacker: http://openplek.nl/index.html

Organische ontwikkeling

De tocht ging verder, dwars door de zelfbouwwijk. Zelfs voor mij – bewoner van het eerste uur – is het elke keer weer een verrassing wat ik te zien krijg. Onze wijk blijft continu veranderen. Dat is het gevolg van de organische ontwikkeling en het ontbreken van een centraal ontwerp of centrale planning. Oosterwold is hierin wereldwijd uniek. Er staan huizen en werkplekken in alle stadia van ontwikkeling. Sommige nog in het voortraject met alleen een stacaravan of joert. Een belevenis op zich, maar we moesten door. Op naar landschapskunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, die pal tegen onze wijk aanligt. Daar was theaterregisseur Gienke Deuten voorbereidingen aan het treffen voor het weekend: haar gezelschap Gouden Haas zou het hele weekend voorstellingen geven ín de Groene Kathedraal.

Groene Kathedraal

Terwijl wij onze fietsen achterlieten in het gras langs de vaart, werden we getrakteerd op een voorproefje van de voorstelling Mens Boom Dier. Met koptelefoon op liepen we in optocht de Kathedraal in en werden we een theatrale en poëtische wereld binnengetrokken. Met een overwerkt mens, een geboren wordende vogel en een behulpzame boom. Gouden Haas maakt ‘ecopoëzie’ en voor Gienke, woonachtig in Oosterwold, brengt spelen op zo’n mooie plek die bijna haar achtertuin is, het duurzaam leven en het theatermaken rond groene vraagstukken bij elkaar. Maar dat een groen leven lang niet vanzelf gaat en ook niet gemakkelijk is, komt terug in de podcast die Gouden Haas bij de voorstelling maakte. In de podcast De Groene Kliniek ligt Gienke zelf op de divan bij verschillende psychologen en klimaatschaamte-experts en wordt ze met al haar vragen binnenstebuiten gekeerd …

Gouden Haas: https://goudenhaas.nl
Podcast De Groene Kliniek: https://goudenhaas.nl/podcast

Houtwerf

Na een cliffhanger door de acteurs visten we onze fietsen uit het gras en vervolgden we onze fietstocht voor de laatste kilometers, terug naar de stal. Daar wachtte houtkunstenaar/performer Jos Bregman ons op om over zijn bijzondere werk te vertellen. Zijn atelier heeft hij binnen in een hoek van de koeienstal, maar hij ontving ons buiten op zijn ‘houtwerf’. Naast een deel van de indrukwekkend dikke stam van een 130 jaar oude, gerooide beuk vertelde Jos dat hij bomen ‘samplet’ en daarmee ‘hiphopt’. Het is een prachtig, uitgebreid verhaal dat hij te vertellen heeft. Kort gezegd komt het erop neer dat hij staat voor duurzaam boom- en bosbeheer en probeert te voorkomen dat bomen die om wat voor reden dan ook ‘om’ moeten blindelings naar de biomassacentrale worden vervoerd. Hij zorgt ervoor dat lokaal geoogst hout in allerlei kleine of grote waardevolle stukken (‘samples’) wordt getransformeerd en voorzien van chips – in elke sample één – de wereld in gaat. Bij het scannen van de chip is de herkomst van de boom altijd terug te vinden. De samples kunnen gebruiksvoorwerpen zijn, of een kunstwerk. Net wat je wilt.

Jos Bregman: https://natureaccess.nl

Four Little Dreams

Tot slot hadden Tessa van StrandLAB en ik gezorgd voor een kleine borrel op het erf. Er werden mooie nieuwe contacten gelegd, ook een groot deel van de deelnemende kunstenaars sloot aan. Met lekkere biologische kaas en nootjes van het lokale winkeltje Four Little Dreams sloten we af in Oosterwoldstijl.

Four Little Dreams: https://www.fourlittledreams.nl

Nu was dit eigenlijk nog maar het begin. Oosterwold kent als zelfontwikkelwijk verhoudingsgewijs veel kunstenaars, op allerlei vlak. Deze tour was slechts een eerste dwarsdoorsnede. Hopelijk komt er een vervolg, waarbij we gaandeweg alle creatieve makers van Oosterwold aan de rest van Almere kunnen tonen! Hierbij wil ik StrandLAB danken voor het bedenken en initiëren van de broedplaatstours. Het is een heerlijke manier om verschillende plekken en elkaar te leren kennen. En op de fiets gaat dat heel gemakkelijk, dat bleek wel. Graag tot een volgende.