SLA_1080_2022-1-NoortjeViool_SigridC.Degener.

Buitenklanken en strand- concerten met Noortje Braat

De wind, vogelgeluiden, het stromende water, de ruisende bomen: hoe inspireren deze geluiden tot een muzikaal repertoire? In april verruilt Noortje Braat Oosterwold eventjes voor het Almeerderstrand en wordt Atelier StrandLAB haar buitenklankatelier.

Noortje is maker en uitvoerder van muziek, teksten en hedendaags muziektheater. Ze heeft een manier gevonden om gelijktijdig te kunnen zingen én vioolspelen met behulp van de Lichtenberger Methode in de Almeerse studio van Marzieh Reyhani. Deze methode laat je op een andere manier luisteren naar je omgeving.

Tijdens haar residentie wil Noortje zich hier graag verder in verdiepen en nieuwe muziek ontwikkelen. Daarbij is een centrale vraag: welke invloed heeft ‘buiten’ hierop? Kunnen die buitengeluiden het zingen (en spelen) versterken/vergemakkelijken/verrijken? Hoe ga je als uitvoerder hiermee om? Wat voegen de geluiden toe? Kunnen we een meerwaarde ontdekken in het ‘buitenspelen’?

Kom luisteren!

Het resultaat kun je horen tijdens haar strandconcert op
14 en 15 mei tijdens StrandLAB Festival aan het IJmeer. Binnenkort kun je tickets reserveren.

Over Noortje Braat

Noortje Braat (1980) is actief als musicus en theatermaker. Ze studeerde compositie aan de HKU, volgde een opleiding tot uitvoerend theatermaker aan de Amsterdamse Theateracademie en behaalde haar bachelor in de Neerlandistiek. Ze schrijft teksten voor muziek(theater) en

ontwikkelde verschillende muziekvoorstellingen samen met componist Egon Kracht. In 2012 componeerde ze de Maria Magdalena Passie. Ook uitvoerend begeeft ze zich graag op het snijvlak van (nieuwe) muziek en theater. Ze was recent een van de (solo)zangers in de muziekperformance Koerikoeloem van componiste Miranda Driessen, op tekst van Tjitske Jansen. Als zangeres en/of violiste droeg ze verder onder meer bij aan voorstellingen van Egon Kracht &amp, The Troupe, Peter

Zegveld, Holland Opera, Asko Kamerkoor en het ensemble INSOMNIO