
Cleo blikt terug op 2022
Het einde van 2022 is in zicht! Onze programmamedewerkers Marleen en Cleo geven elk een terugblik op hoe zij dit jaar hebben beleefd en bij welke mooie projecten ze betrokken zijn geweest.
Terugblik door Cleo Thomas, programmamedewerker
De coronamaatregelen die het dagelijks leven begin 2022 nog markeerden, lijken alweer uit een ver verleden. En toch vloog dit jaar voorbij. Het was een jaar vol veranderingen, met nieuwe collega’s, nieuwe kunstvormen en onze eerste meerdaagse programma’s. Steeds meer mensen vonden hun weg naar StrandLAB.
Veel makers en kunstenaars dachten in het afgelopen jaar na over hoe we kunnen wortelen en meer verbonden kunnen raken met elkaar en met natuur. Een logische reactie na een tijd van isolatie en in de context van huidige maatschappelijke gebeurtenissen. De omgeving van StrandLAB bracht dit ook mee: een landschap met een ongebruikelijke mengelmoes van aangelegde natuur en grootstedelijke elementen, van Flevolandse geschiedenis en spiksplinternieuwe Almeerse buurten. Het bleek voor velen een bron van inspiratie.
Zo startten we het jaar met zelfontworpen rituelen, ontwikkeld door studenten van Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. De rituelen richtten zich op de natuur op het strand. Het atelier werd een week lang omgetoverd tot buitenlokaal. De studenten werden begeleid door theatergezelschap Gouden Haas. Ze kregen in die tijd nog thuisonderwijs vanwege de coronamaatregelen en het was voor hen zowel onwennig als bevrijdend om in de koude buitenlucht te werken. Door dit programma zagen we in dat we ook buitenprogramma’s in de winter konden organiseren en welke meerwaarde dit heeft.
De verbondenheid met het landschap werd ook gezocht door de klanken van het Almeerderstrand onder de loep te nemen. Sociaal ontwerpster Vesna Dragojevic componeerde een soundscape met geluiden die er in de schemering klinken. De Almeerse violist en vocalist Noortje Braat onderzocht welke invloed de strandgeluiden hebben op haar muziek. Tijdens het StrandLAB Festival presenteerden Noortje en Vesna hun werk aan bezoekers. Twee hele verschillende muzikale voorstellingen, maar ze nodigden ons allebei uit om beter te luisteren naar het landschap, als personage en decor.
Waar Noortje en Vesna bezoekers onderdompelden in het landschap met hun artistieke verbeelding, werkten Marzieh Reyhani en Sandy Bosmans als Almeerse programmamakers aan sociale verbinding met de buurt. Marzieh onderzocht hoe samen klank maken via de Lichtenbergermethode (een vernieuwende zangmethode) kan bijdragen aan veerkracht en sociaal welzijn onder minima uit Almere Poort. En met succes. Het bleek voor de deelnemers een verrijking om deel te nemen aan haar workshops en Marzieh onderzoekt nu hoe ze haar programma verder kan voortzetten.
Spokenwordartiest en coach Sandy vormde dit jaar een spokenwordcommunity in Almere Poort. Via Charly Olf, ambulant jongerenwerker bij de Schoor, kwam ze in contact met jongeren uit de wijk. Samen met deze jongeren werkte Sandy aan spokenwordgedichten over de buurt, die ze opnamen in de muziekstudio van rapper Kaascouse. Ze traden op tijdens verhalenweekend Oerol in oktober. Hun verhalen zijn te beluisteren via de izi.TRAVEL-audiotour.
Aansluitend op de programma’s van Sandy en Marzieh werd er ook veel onderzoek gedaan naar behoeftes in de wijk. Hoe is het om in een buurt te wonen die iedere dag verandert? Zou je dingen anders willen zodat je je meer thuis voelt? Dit is wat Phd-onderzoeker en stedelijk ontwerper Francesca Ranalli en kunstenaar Jade Mandrake onderzochten via workshops en gesprekken met een groep bewoners van verschillende leeftijden.
Actieve buurtbewoners Su Bray en Marije Leek uit DUIN zetten zich in het afgelopen jaar in als buurtprogrammamakers. Zij onderzochten op welke manier StrandLAB relevant kan zijn voor de buurt, en wat een nieuwe wijk als DUIN nodig heeft om meer verbinding tot stand te brengen onder bewoners. Hun programma heeft nieuwe vragen opgeleverd en we hebben nu meer contact met de buurt. In de lente zullen we samen met een groep bewoners een huiskamerroute door DUIN organiseren. Dat had nooit gekund zonder de inzet van Marije en Su.
Dankzij de programma’s van afgelopen jaar zijn we nu een beetje meer geworteld als organisatie. De volgende stap is het vinden van ritme, het thema van het programma van volgend jaar. Maar nu is het natuurlijk eerst tijd voor bourgondische kerstdiners en een glittermagische jaarwisseling! Ik wens iedereen dat dan ook toe. En natuurlijk een spectaculair en mooi nieuw jaar. Tot 2023!
Cleo Thomas
Programmamedewerker