SLA_1080_2020-3 _Waterwalks 6353

11 september

Denk mee over Waterwalks IJmeer 2021

Op 5 juni 2020 vond de eerste Waterwalks IJmeer plaats, nu werken we aan Waterwalks IJmeer 2021. Hoe deze volgende editie eruit kan komen te zien, bespreken we graag met betrokkenen rondom het IJmeer. Denk daarbij aan mensen in de kunst en cultuur of zij die een toekomst- en klimaatbestendige visie op het IJmeer hebben. Denk jij mee?

Wanneer: vrijdag 11 september van 11.00 uur tot 12.00 uur
Waar: vanachter je eigen computer, via Zoom (na aanmelding ontvang je de link)

Programma:
  • de primeur van Waterwalks IJmeer 2020 docu door LUDWIG
  • online gesprek met ‘Waterwalkers’ Li An Phoa en Quirine Winkler
  • brainstorm Waterwalks IJmeer 2021, wat wil jij doen?
Aanmelden

Stuur een mailtje naar tessa@strandlab-almere.nl, o.v.v. Waterwalks. Dan zorgen we ervoor dat je voor 11 september de Zoom-gegevens toegestuurd krijgt. Meld je snel aan, want we hebben maar plek voor twintig deelnemers.

Waterwalks IJmeer 2021

Voor Waterwalks IJmeer 2021 in juni breiden we een uitgebreidere editie voor. Ecoloog Li An Phoa van Drinkable Rivers loopt in twee dagen het hele IJmeer rond en we vragen een aantal ambassadeurs om mee te doen. Hetzij door ook een gedeelte te lopen, of door op specifieke locaties hun expertise te delen. De locaties zijn bekende en onbekendere plekken langs het IJmeer die in de komende maanden worden geselecteerd. Op deze locaties kunnen ook kleine evenementen of exposities worden georganiseerd door vrijwilligers of organisaties. Onderweg is er muziek van de musici van LUDWIG, een wandelcollege van Li An Phoa, zijn er lezingen, exposities, doen we metingen in het water en varen we via de eilandjes in het IJmeer van Almere naar Amsterdam. Deskundigen, kunstenaars, bewoners en ontwerpers gaan met elkaar in gesprek over de kwaliteit van het water en de potentie van het IJmeer. Zo stellen we het ons ongeveer voor.

 Wat ging er aan Waterwalks IJmeer 2021 vooraf?

Op 5 juni 2020 vond Waterwalks IJmeer plaats op een doordrenkte, stormachtige dag. Li An Phoa en programmamaker Quirine Winkler liepen vanuit twee verschillende punten naar elkaar toe langs de oevers van het IJmeer. Ze onderzochten de waterkwaliteit en hadden gesprekken over de IJmeeroevers. Waterwalks IJmeer 2020 was een coronaversie: twee dagen werden ingekort tot één lange dag van ’s ochtends 8.30 uur tot in de late uurtjes.

Niettemin was het een geslaagde verkenning van het IJmeer. Het doel was het IJmeer en zijn relaties te verkennen. En dat is gelukt. Meteen om 8.30 uur bij de start van de route was de eerste ontmoeting en toen de route om 22.30 uur was volbracht, waren er veel inspirerende gesprekken gevoerd en was op verschillende plekken de waterkwaliteit gemeten. Zo is onder meer gesproken met Mark Banga (havenmeester Marina Muiderzand en bomenexpert), waterburgemeester Kevin van Drumpt, Jochgem van Dijk (Stad & Natuur), Thijn Westermann (Groen Muiderberg), Maarten Ouboter (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet), Herman Zonderland (stedenbouwkundige gemeente Amsterdam), Annette van Driel (UrbanCampsite IJburg), Jaap Porsius (havenmeester Durgerdam), Kadir van Lohuizen (fotograaf) en Suzan Huppes (Lolaland).

Waterwalks 2020 bleek een mooie manier om personen en organisaties bij elkaar te brengen en het gebied op de kaart te zetten. Beide wandelaars waren live te volgen via www.waterwalks.nl. Hier kan je nog steeds gesprekken, beeld en data terugvinden.