SLA_1080_2020-3 _Waterwalks 6353

Een waterovergoten Waterwalks

Vrijdag 5 juni wandelden ecoloog Li An Phoa en programmamaker Quirine Winkler een 27 kilometer lange route rondom de oever van het IJmeer voor de Waterwalks. Ze onderzochten de waterkwaliteit, hadden gesprekken over de IJmeeroevers en kregen zeker in de ochtend bakken regenwater over zich heen.

Doel bereikt

Niettemin was het een geslaagde verkenning van het IJmeer. Het doel was het IJmeer en zijn relaties te verkennen. En dat is gelukt. Meteen om 8.30 uur bij de start van de route was de eerste ontmoeting en toen de route om 22.30 uur was volbracht, waren er veel inspirerende gesprekken gevoerd en was op verschillende plekken de waterkwaliteit gemeten.

Watersupporters

Zo sprak zij onder meer Mark Banga (havenmeester Marina Muiderzand en bomenexpert), waterburgemeester Kevin van Drumpt, Jochgem van Dijk (Stad & Natuur), Thijn Westermann (Groen Muiderberg), Maarten Ouboter (Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waternet), Herman Zonderland (stedenbouwkundige Gemeente Amsterdam), Annette van Driel (UrbanCampsite IJburg), Jaap Porsius (havenmeester Durgerdam), Kadir van Lohuizen (fotograaf), Suzan Huppes (Lolaland) en een groep geïnteresseerde bewoners voor wie ’s avonds spontaan een event was georganiseerd. Een divers gezelschap, met allemaal dezelfde link: het IJmeer.

Geniet na

Gedurende de dag was de wandeling live te volgen via www.waterwalks.nl. Daar kan je ook nu nog de route terugvinden en gesprekken terug beluisteren. Wist jij bijvoorbeeld dat Almere 800 bruggen heeft? Of dat Muiderberg vroeger een toeristische hotspot was? En dat het water van het IJmeer de Vecht instroomt en niet andersom. Het water van het IJmeer voedt op deze manier de polders.

Toekomstige verkenning

Deze verkenning smaakt naar meer. Een Waterwalks IJmeer 2021. Hoe en wanneer, dat gaan Drinkable Rivers en LUDWIG – initiatiefnemers van Waterwalks – in samenwerking met StrandLAB Almere verder uitwerken. Maar dat het weer spannende ontmoetingen en interessante activiteiten gaat opleveren, dat staat vast. Een mooie manier om personen en organisaties bij elkaar te brengen en het gebied op de kaart te zetten.

www.waterwalks.nl
www.DrinkableRivers.org
www.ludwiglive.nl