SLA_1080_2020-2_Gouden-haas

Kijk hier alle drie de afleveringen terug

Waarom is veranderen zo moeilijk?

Gouden Haas online met Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow

De plannen van theatergezelschap Gouden Haas zijn ingehaald door de realiteit. Op 16 april zou Gienke Deuten, artistiek leider van Gouden Haas en inwoner van Oosterwold, tijdens de StrandLAB Surprise Night het podium pakken met de Ver-van-mijn-bedshow om een preview te geven van haar voorstelling Kaapdiegoeiekoop, die in mei en juni te zien zou zijn op theaterfestivals Karavaan en Oerol. En om dieper in te gaan op thema’s uit de voorstelling met vragen als: ‘Wat doet verandering met je?’ en ‘Waarom is het zo moeilijk om gedrag te veranderen?’

Drie online shows

En ineens is een ingrijpende verandering door het coronavirus realiteit. Alles is anders en de voortgang van Kaapdiegoeiekoop is onzeker. In reallife gebeurt nu waar de voorstellingen van Gouden Haas en het gedachtenexperiment van deze Surprise Night over zouden gaan. En omdat het nú gebeurt, biedt StrandLAB nú het podium aan Gouden Haas om dit gesprek alsnog te voeren. Omdat het belangrijk is om na te denken over wat er nu gebeurt, op onze verhouding daarmee en om vooruit te kunnen denken over wat de toekomst die voor ons ligt straks brengt. StrandLAB en Gouden Haas hebben de Ver-van-mijn-bedshow omgedoopt tot de Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow, die in drie afleveringen online te zien is.

Collectieve gedragsverandering

Vanuit haar tuin in Oosterwold gaat Gienke Deuten in gesprek met haar gast Ruben Jacobs, socioloog en schrijver van Iedereen een kunstenaar, over wat deze radicale verandering met ons doet, waarom aanpassingen doen zo lastig is en over welke kansen deze crisis biedt voor collectieve gedragsverandering. Wat gaan we straks zelf anders doen als we weer naar buiten mogen? De eerste aflevering van de Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow is op 1 mei vanaf 14.00 uur te zien op onze site en via de socials.

De afleveringen

Aflevering 1 op 1 mei: Waarom is veranderen zo moeilijk?
Gienke Deuten in gesprek met haar gast Ruben Jacobs, cultuursocioloog, over wat radicale verandering met ons doet, waarom aanpassingen doen zo lastig is en over welke kansen deze crisis biedt voor collectieve gedragsverandering.

 

Aflevering 2 op 8 mei: Alles wordt anders! Reëel of naïef?
Na elke ingrijpende gebeurtenis, zoals de val van de muur, de aanslag op de Twin Towers en de crisis van 2008 zijn we hoopvol dat deze gebeurtenissen een blijvende, positieve gedragsverandering opleveren. We zitten nu midden in een crisis en zijn ervan overtuigd dat de wereld en ons handelen nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar hoe reëel of naïef is die gedachte?

 

Aflevering 3 op 15 mei: Lokale initiatieven als Oosterwold: de toekomst of een elitaire hobby?
Het woongebied Oosterwold is een plek waar mensen zich vestigen met een ideaal voor een duurzame toekomst. Energie is zo veel mogelijk circulair en we verbouwen onze eigen gewassen. Zijn dit soort lokale initiatieven de toekomst? Of is het een elitaire hobby?

 

Omroep Flevoland
Gienke was ook bij Omroep Flevoland om te vertellen over de Niet-zo-ver-van-mijn-bedshow.
Luister hier het stuk terug.

De trailer

Foto: Ilja Lammers