SLA_1080_2022-F-verdronken-landschap

14 mei, van 14.00 tot 16.00 uur

De laatste levensfase van de Zuiderzee

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta neemt ons mee op pad en praat met je over het IJmeer als onderdeel van de voormalige Zuiderzee. De beleving van dit randmeer is vandaag de dag totaal anders dan één tot twee eeuwen eerder. Zout werd zoet, water werd land, transport werd recreatie. Vanaf de oude Zuiderzeedijk gezien transformeerde het klassieke waterlandschap van een uitgestrekte watervlakte met vracht- en vissersscheepjes naar een modern polderlandschap met zware dijken, windmolens en hoge bebouwing.

Tijdens zijn wandeling keer je samen met hem terug naar het verleden. Yftinus vertelt wie de mensen waren die zich zo’n honderd tot tweehonderd jaar geleden op de plaatsen bevonden waar wij tijdens de wandeling lopen. Dit doet hij aan de hand van verschillende bronnen: verhalen van scheepsrampen, gegevens uit het kadaster, archeologische vondsten en ooggetuigeverslagen. Allemaal met informatie over de laatste levensfase van de Zuiderzee en daarmee de geboorte van het IJmeer. Het is daardoor niet een abstract verhaal over landschapsverandering, maar juist een verhaal dat op een heel persoonlijke manier inzicht geeft in het leven van toen.

We sluiten de wandeling af met een toekomstgesprek, georganiseerd in samenwerking met Erfgoedhuis Almere en de campagne Ongezouten. We gaan met elkaar in gesprek over dromen, wensen en idealen voor het IJsselmeergebied, waar het IJmeer en het Almeerderstrand onderdeel van zijn en leggen verbindingen tussen het verleden, het heden en de toekomst.

Wandel mee

Zaterdag 14 mei. Inloop vanaf 13.45 uur, wandelexpeditie van 14.00 tot 16.00 uur.
Verzamelen bij Atelier StrandLAB.
Prijs: gratis
Bestel hier je tickets.

We vertrekken om 14.10 met de bus die ons naar de overkant van het IJmeer brengt. Vanaf daar lopen we samen langs het water terug richting StrandLAB. De expeditie duurt ongeveer 2 uur en onderweg zullen er voldoende pauzes zijn. We voorzien ook in een drankje en een snack.

Over Yftinus van Popta

Yftinus van Popta is als maritiem archeoloog verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft een neus voor vergane schepen en verdronken dorpen. Hij kwam vier verdronken dorpen in de Noordoostpolder op het spoor door mysterieuze stipjes op oude landkaarten te onderzoeken en uitputtend graafwerk in archieven. Hij onderzocht hoe de huidige Noordoostpolder er tussen 1100 en 1400 uitzag, voordat de Zuiderzee daar tekeerging en alles veranderde. Op 29 oktober 2020 is hij gepromoveerd op zijn proefschrift genaamd When the Shore becomes the Sea.

StrandLAB Festival aan het IJmeer

Deze activiteit is onderdeel van StrandLAB Festival aan het IJmeer op 13, 14 en 15 mei. Tijdens deze driedaagse stellen we het IJmeer centraal. Liefhebbers van kunst en natuur kunnen genieten van een kleinschalig maar divers programma bij StrandLAB. Meer weten over het programma? Lees dan hier meer.

 

Deze wandelexpeditie wordt mede mogelijk gemaakt door Erfgoedhuis Almere en Ongezouten.