Hoe levensvatbaar is het om Almere als culturele en recreatieve bestemming op de kaart te zetten?

Dat er vraag is naar meer cultuur in Almere blijkt uit het onderzoek Cultuur in Almere 2017. Daarin zegt 30 procent van de Almeerders culturele voorzieningen te missen. De inwoners van Almere genieten veel en graag van cultuur, maar doen dat nu nog vaak in een andere stad omdat ze, naar eigen zeggen, in Almere niet vinden wat ze zoeken.

De aanhoudende trek naar de stad en dan met name de Randstad maakt dat er een groeiende behoefte is aan een groter cultuuraanbod, niet alleen in de grote stadscentra. In die behoefte kan Kustzone Almere Poort een brug vormen tussen de stad Almere en de provincie Flevoland (met trekkers als de Oostvaardersplassen en Land Art Flevoland) aan de ene kant en de Metropoolregio Amsterdam aan de andere kant. Het gebied heeft een gunstige ligging: dicht bij Amsterdam, naast de A6 en direct aan het IJmeer met zicht op Amsterdam, Muiden en Pampus. Het nieuwe evenementenstrand, gepland voor 2019, biedt tal van mogelijkheden voor recreatie, cultuur en sport.

Tot slot betrekken we bij het maken van ons sterke cultuurprogramma nationale en lokale boegbeelden die ons inspireren. Al deze punten maken een wijdverbreide uitstraling van Almere als culturele bestemming mogelijk.