SLA_1080_2021-3-Kasper-Jongejan_foto-Richard-Terborg

Kasper Jongejan ontwerpt Almeerse schipperstrui

Hoe verwerk je Almere in het ontwerp van een trui? Almeerse modeontwerper Kasper Jongejan gaat het onderzoeken in Atelier StrandLAB. In augustus is hij gestart met zijn onderzoeksresidentie. Hier werkt hij aan een vooronderzoek voor een groter project waarin hij samenwerkt met Knitwear Lab en de Almeerse Wolunie. Het doel? Een echte Almeerse trui op de markt brengen waarbij Almere en de relatie tussen Almeerders en het water herkenbaar zijn in een specifiek patroon.

De Almeerse kustlijn en het water zijn startpunten voor zijn onderzoek. Zo hebben de dorpen aan de voormalige Zuiderzee allemaal hun unieke schipperstrui, waaruit je de afkomst van de visser kon herleiden. Kasper zal met verschillende Almeerders in gesprek gaan om inspiratie op te doen voor een Almeerse variant, met de nieuwe stad en de tijdgeest van vandaag als uitgangspunt.

Wat is Ally volgens jou?

In september is Kasper een aantal dagen aanwezig in Atelier StrandLAB. Daar werkt hij aan zijn onderzoek. Heb jij een mening en een idee over het onderwerp ‘identiteit van Almere’? Dan komt Kasper graag met jou in contact. Stuur een mailtje naar info@kasperjongejan.nl of loop binnen op de dagen dat hij in het atelier aan het werk is. Die dagen zijn op 13, 14, 15, 20, 21 en 22 september. Hij sluit de residentie af op 12 en 13 november met een expositie in het atelier. Dan kun je zijn eerste resultaten bekijken! De expositie is op 12 november doorlopend te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur en op 13 november tussen 13.00 en 17.00 uur. Op allebei de dagen presenteert hij zijn werk om 13.00 en om 15.00 uur.

Over Kasper Jongejan

Kasper is een modeontwerper uit Almere. In zijn werk laat hij zich graag inspireren door deze stad. Identiteit en leefomgeving zijn voor hem belangrijke thema’s. Kasper is altijd op zoek naar vernieuwing in materiaal en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Nieuwe technieken zoals lasersnijden en graveren, 3D-printen en recycleprocessen komen geregeld voor in zijn collecties. Die vernieuwing verbindt hij vaak aan maatschappelijke thema’s.