SLA_1080_2021-1-Field-Academy

Kijken als een otter, pad of meeuw

Afgelopen weken werkten elf studenten landschapsarchitectuur van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam aan een verkennend veldonderzoek op het Almeerderstrand. Op 26 maart presenteerden de studenten hun eindresultaten. Vanwege corona verliep de presentatie anders dan anders: je kon thuis meekijken via een livestream op het Almeerderstrand!

Onder leiding van docent en landschapsarchitect Thijs de Zeeuw keken de studenten vanuit het perspectief van een zelfgekozen diersoort naar de omgeving van het strand. Ze kregen ook nog een inspiratiecollege van de Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Hij vertelde meer over het planten- en dierenleven in Almere Poort. De studenten verwerkten hun ervaringen in filmpjes en in een ontwerp, waarbij het uitgangspunt is dat dier en mens kunnen samenleven in het gebied. De resultaten waren verfrissend!

Ottermoeraslandschap

Zo kroop de Almeerse student Ahmed Ibrahim in de huid van de otter en ontwierp een ottermoeraslandschap. De otter is een heel schuw beest. Het mag een wonder heten wanneer je de otter in het echt tegenkomt. Dat ze met velen zijn in Almere mag duidelijk zijn: er zijn heel wat uitwerpselen gevonden onder de brug bij het Almeerderstrand. De otter maakt momenteel een echte comeback in Nederland. Dit komt door herintroducties vanaf 2002 in Overijssel en Friesland en een verbetering van de waterkwaliteit. In de laagveenmoerassen van de Kop van Overijssel leven nu zo’n zestig otters en hun nakomelingen hebben inmiddels ook de weg naar de randmeren gevonden.

Otters zijn heel actieve dieren. Daarom eten ze ongelooflijk veel, omgerekend naar de mens nuttigen ze zo’n 53 visburgers per dag! De drukbezette otters moeten vaak wegen oversteken om van de ene visgrond naar de andere te komen. Verkeersongelukken zijn momenteel de grootste doodsoorzaak van de otter in Nederland. Daarom is het noodzakelijk om een goede bovengrondse aansluitingen te maken waarbij zij de verkeerswegen niet over hoeven te steken. Ibrahim’s ontwerp moet de levenskwaliteit van de otter verbeteren. Bekijk hier alle filmpjes van de studenten.

Over Field Academy

Dit veldonderzoek is een onderdeel van de Field Academy met curator Cocky Eek bij StrandLAB Almere. De Field Academy verkent vragen die zich aandienen in het veld terwijl er onderzoek en experimenten gedaan worden in een publieke setting. De kunstacademies die vanuit de Field Academy de komende tijd bij StrandLAB veldonderzoek doen, werken samen met lokale partijen zoals de zeeverkenners, stadsecologen en archeologen.