Watertalks

5 juni 2020

Li An Phoa verkent IJmeer met Waterwalks

Op 5 juni 2020  loopt ecoloog Li An Phoa, oprichter van Drinkable Rivers, samen met Quirine Winkler langs de oever van het IJmeer. De wandeling en het onderzoek zijn op 5 juni live te volgen via www.waterwalks.nl.

Eerder liep Li An 1000 km langs de rivier de Maas. Deze tocht is vastgelegd in de driedelige tv-serie Drinkbare Maas, die op NPO2 te zien is. Ook verkende ze met Waterwalks een deel van de Amstel. Waterwalks is een initiatief van Drinkable Rivers en kunstenaarscollectief LUDWIG.

Samenwerking kunst en wetenschap

Waterwalks bundelt de wereld van de kunst en wetenschap samen om bewustwording te vergroten en oplossingsrichtingen te vinden voor watervraagstukken. Rivierwater drinkbaar maken is de missie van Drinkable Rivers. Het LUDWIG-collectief, dat bestaat uit een divers en internationaal gezelschap van musici, wetenschappers, kunstenaars, zorgverleners en oplossingbedenkers, initieert creatieve projecten die reflecteren op de wereld waarin we leven. Waterwalks creëert online een levende database van de rivieren in de wereld en maakt de data op een aantrekkelijke manier toegankelijk. De eerste pilot van Waterwalks vond plaats in oktober 2019. Toen wandelden Li An Phoa, componist Kate Moore en programmamaker Quirine Winkler langs de rivier de Amstel.

Verkenning rondje IJmeer

De verkenning van het rondje IJmeer is een samenwerking van Waterwalks en StrandLAB Almere en heeft als doel het IJmeer en zijn relaties te verkennen. Op haar route meet Li An de waterkwaliteit en brengt zij de verschillende plekken op de route, de mensen en betrokken organisaties in beeld. Het Almeerderstrand ligt aan het IJmeer en maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam en een groter stroomgebied. Het is het water dat Almere met Amsterdam verbindt. Maar ervaren wij in Almere deze verbinding ook zo? Is de oever wel te bewandelen, is het water zwem- en visveilig, hoe is het gesteld met de biodiversiteit? En welke mogelijkheden liggen er om het IJmeer te versterken als verblijfsplek? Drinkbaar maken van rivierwater begint bij het water beleefbaar te maken, want als water niet ervaren kan worden, verliezen mensen het contact, zegt Li An. In een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds staat dat we de gezondheid van de mens beter kunnen vrijwaren door de biodiversiteit beter te beschermen.

Track en trace

Vanuit het IJmeer loopt de 12 km lange rivier IJ door Amsterdam naar het Noordzeekanaal. De Waterwalks IJmeer verkent het gedeelte van Almere naar Amsterdam langs de oever van het IJmeer. De route van Li An wordt getrackt en tracet op de website van waterwalks.nl. Met haar metingen, bevindingen en beeldverslagen wordt de route aangevuld en geeft zij informatie over de waterkwaliteit, de beleving en betekenis van de oever, hoe de waterlijn zich gedraagt en verandert.

Rivier als levenslijn

In de zomer van 2018 bewandelde Li An de Maas in Frankrijk, België en Nederland – van bron tot zee. Elke dag deed ze metingen met lokale mensen: boeren, pubers, kinderen, lokale politici. De wandeling resulteerde in een netwerk van burgemeesters van plaatsen aan de rivier die een intentieverklaring tekenden. ‘De rivier is onze levenslijn en we zetten ons in de richting van een drinkbare rivier.’

www.waterwalks.nl

www.DrinkableRivers.org

foto Henk Ganzeboom