SLA_1080_2020-1_Lieke-Benders

Lieke Benders doet onderzoek in DUIN

Lieke Benders werkt sinds maart als artist in residence bij StrandLAB aan haar onderzoek STIL. StrandLAB Almere biedt een perfecte plek om haar onderzoeksproject te verdiepen en een dialoog aan te gaan met de plek en haar bewoners. Het onderzoek naar stilte is onderdeel van het vier jaar durende onderzoeksproject STIL, dat Hoge Fronten in 2017 is gestart. Met STIL creëert Lieke samen met anderen een groeiende reeks performances, installaties en happenings rond de thema’s stilte en stilstand.

DUIN-ontmoetingen

Tijdens de eerste residentie op 9 en 10 maart ging Lieke op pad om bewoners van de wijk DUIN, gelegen achter het Almeerderstrand, te ontmoeten. Handen schudden mocht toen al niet meer door de eerste maatregelen rondom het coronavirus, maar met bewoners praten gelukkig wel. De mooie ontmoetingen met de mensen wonend aan de Duinvoetstraat inspireerden Lieke tot het ontwikkelen van een theatrale tour door DUIN. Ze wil laten zien dat DUIN meer is dan een mooi ontworpen wijk met stenen. Ze wil DUIN een gezicht geven, een ziel. De route wordt tijdens de tweede residentie in de zomer verder ontwikkeld om vervolgens in het najaar uitgevoerd te worden.

Een schets van de theatrale route

Aan Lieke stelden we na de eerste residentie de vraag of ze alvast kon schetsen hoe de contouren van de theatrale route in het najaar eruitzien. Dit was haar antwoord:
‘In DUIN staat een tijdelijke verzamelplek. Vanaf hier beginnen we aan een route. Een route die eindigt op het Almeerderstrand. Onderweg komen we uitkijkborden tegen waarbij we stilstaan. We ontdekken foto’s van gezichten. Gezichten van de bewoners van de Duinvoetstraat. We horen hun verhalen en ontdekken hun relatie met het strand en de zee. We eindigen onze wandeling op het strand onder dekentjes en met warme drankjes. Een bijzonder herfstig en troostrijk strandtafereel.’

Lieke zoekt bewoners van de Duinvoetstraat

Woon jij in de Duinvoetstraat? En vind je het leuk om mee te werken aan dit theatraal project? Neem dan contact op met Lieke Benders via lieke@hogefronten.nl.