Lieke Frielink 3

Lieke Frielink

Lieke Frielink – Artist in Residence Zomer 2018

Lieke schreef en onderzocht verhalen over het Almeerderstrand en de directe omgeving die gaan over het landschap en de stad in relatie tot de mens. De verhalen richten zich veelal op het oude landschap en het ontstaan van het nieuwe landschap, bijvoorbeeld wie hieraan ontworpen en gewerkt hebben.

De komende maanden vertelt zij je persoonlijk haar verhalen tijdens een van de aankomende verhalenavonden. Lees hier alvast een voorproefje.

De zee

‘Nog maar zeven meter te gaan!’ werd er geroepen. Er klonk luid applaus van de aanwezigen. De witte stoom vermengd met zware slierten rook van de schepen staken prachtig af tegen de helderblauwe hemel, zo werd gezegd. De kranen gingen nu echt aan het werk en grote bonken kei-leem plonsden in het gat van de diepe geul die de Vlieter had geheten. Het water stroomde zo snel en zo veel als het nog kon door de nauwe opening, totdat Kraan 6 er met de laatste lading keileem nu een definitief einde aan maakte. Het is twee minuten over één. De Afsluitdijk is gesloten. ‘This is one of mankind’s better moments!’ riep een Britse journalist door de microfoon van de verslaggever. ‘Rij straks over de Afsluitdijk en je voelt je vervuld van optimisme over de mensheid.’

Maar deze vreugde gold niet voor iedereen. In Urk ging op een aantal plekken de vlag half stok, zo ook bij de familie van Klaas. De Zuiderzee is vanaf nu geen zee meer. Binnenkort zal hun eiland geen eiland meer zijn. Maar bovenal zullen zij geen vissers van de Zuiderzee meer zijn.

www.liekefrielink.nl