SLA_2022__0000_SMELT POSTER StrandLAB Lotte Ooms

Lotte Ooms onderzoekt de vier seizoenen

Visual storyteller Lotte Ooms onderzoekt bij StrandLAB de seizoenen. Ze werkt daarbij samen met een chef-kok en lokale ondernemers. Het eindresultaat kun je ondergaan tijdens StrandLAB Festival 2023. Lotte start deze zomer met haar onderzoek. Haar zomer onderzoek zal zij tijdens de Field Academy presenteren.

Per seizoen onderzoekt Lotte de omgeving, waarbij ze let op de geschiedenis van de plek en rekening houdt met de sociale en materiële context. Daarna gaat ze experimenteren met de materialen die de natuur in de omgeving haar in de schoot geworpen heeft. Ook krijgt ze restmaterialen van lokale ondernemers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Seizoenen

Al haar ervaringen en maaksels vormen uiteindelijk een collectie en komen bijeen in een multizintuiglijke ervaring aan het eind van elk seizoen. Lotte werkt daarbij niet alleen samen met lokale ondernemers, maar ook met chef-kok Paul Jonker. Hij gaat samen met Lotte op zoek naar lokaal voedsel wat zij verwerken in de presentatie. Zo ontstaat er een door de seizoenen heen verzamelde unieke, plaatsgebonden collectie. Die complete collectie kun je komen bewonderen bij de afsluiting van haar StrandLAB-residentie tijdens het StrandLAB Festival 2023. Tevens zijn haar onderzoeken tussentijds, als afsluiting van het seizoen te zien en te proeven.

Over Lotte

Met mythevorming en vertellingen vormt Lotte nieuwe verhalen die onze interactie met de natuurlijke omgeving – zowel gecultiveerd als ongetemd – bevragen. Ze verricht altijd eerst een zorgvuldig designonderzoek, waarna haar kunst verschijnt in de vorm van objecten, sociale oplossingen of zelfs een nieuw materiaal. Lotte is geïnteresseerd in de historische achtergrond van elk materiaal waarmee ze werkt. Ze waardeert oude ambachten en technieken en ze vindt het werken met natuurlijke, gerecyclede en restgrondstoffen erg belangrijk. In haar werk mengen biologie, sociologie en anthropologie zich in een tactiele en speelse uitvoering.