Gebiedswandeling 13-7-2019

Marie-Josée brengt ode aan Almeers landschap

Kun je een landschap bewaren? Zeker in Almere verandert dit constant. Het Almeerse landschap vormt de basis voor de stad: het zijn de groene longen tussen de stadsdelen. Dit landschap is uitgestrekt. Je vindt er ruimte, zichtlijnen, lange bomenrijen. Ga samen met stadsgids Marie-Josée Röselaers op pad en ontdek bijzondere groene stukken van Almere.

Wandelingen en fietsroute

StrandLAB Almere nodigde de Almeerse Marie-Josée uit om een programma te maken. In het kader van themajaar Ode aan het landschap heeft ze vijf wandelingen en een fietsroute ontwikkeld, waarin het landschap van Almere onder aandacht wordt gebracht. Tijdens de wandelingen zal ook ontwerpster Lieke Frielink meelopen, die in opdracht voor de gemeente zichtlijnen van Almere in kaart brengt. Zij heeft veel historisch onderzoek naar de stad gedaan en zal hierover vertellen.

Speciale gasten

Daarnaast nodigt Marie-Josée steeds een aantal speciale gasten uit, die de wandelingen en fietsroute kleuren met een ander verhaal. De wandelingen worden geregistreerd , zodat ze ook later als audiotour terug te luisteren zijn.

Data:

Over Marie-Josée Röselaers

Marie-Josée kwam 38 jaar geleden in Almere wonen. Vanaf het begin heeft ze zich verdiept in de aanleg van de stad en het landschap. Toen het nieuwe stadshart werd gebouwd, volgde Marie-Josée cursussen architectuurgeschiedenis 19e en 20e eeuw aan de Vrije Universiteit. Ze meldde zich aan als architectuurgids in het centrum en werkte tegelijkertijd als hoofd publieksdienst bij Museum De Paviljoens. Na het sluiten van dit museum begon Marie-Josée haar eigen gidsbedrijf Architectuur in Almere.

Over Lieke Frielink

Lieke is geboren en opgegroeid in Almere. Later volgde ze de Design Academy in Eindhoven in de richting social design. In opdracht van de gemeente Almere bracht Lieke de zichtlijnen van Almere in kaart. Zichtlijnen zijn uitsparingen in stad en landschap. Ze duiden patronen die anders onzichtbaar zouden zijn en sturen je blik. De lijnen zeggen veel over de ontwikkelingen van de stad en het landschap en dus ook over de tijdsopvattingen, visies en wensbeelden. Lieke heeft al veel historisch onderzoek gedaan naar Almere en vertelt daar tijdens de wandelingen meer over.

Wil je meedoen? Leuk! Vanwege de coronamaatregelen is er een maximumaantal deelnemers. Je kunt je aanmelden door te reserveren. Deelname is gratis.

Deze activiteit is onderdeel van het WaterWalks IJmeer-programma en wordt gesteund door Stichting Waternet en Cultuurfonds Almere.