Lotte_Ooms_presentatie_rookt (1)

Marleen blikt terug op 2022

Het einde van 2022 is in zicht! Onze programmamedewerkers Marleen en Cleo geven elk een terugblik op hoe zij dit jaar hebben beleefd en bij welke mooie projecten ze betrokken zijn geweest. 

 

Terugblik door Marleen van den Heuvel, programmamedewerker

In deze koude periode waarin er steeds minder licht is en de dagen korter worden, blik ik terug op een bewogen jaar vol lichtpuntjes. Ik was betrokken bij inspirerende projecten en mocht met veel plezier verschillende residenten en programmamakers begeleiden!

Kunstenaar Eva Schippers liet haar licht schijnen vanuit de door haar zelfgebouwde rood-witte vuurtoren op het Almeerderstrand. Opgebouwd uit gedoneerd materiaal bouwde ze deze vuurtoren van meer dan 10 meter hoog op, om zo uit te kijken over het IJmeer en te filosoferen met bezoekers over het leven, noodsituaties en de toekomst.

In de zomer bezocht ik de geluidskunstinstallatie van Bouke Groen op het Floriadeterrein. Wat bijzonder om het uiteindelijke resultaat te zien van zijn combi-residentie bij Oerol en StrandLAB. Een mooi voorbeeld van een fijne samenwerking met een prachtig resultaat! (Klik hier voor een inkijkje.)

Ook scenograaf Sofie Doeland bezocht als resident Oerol en StrandLAB en nam in Almere het Almeerderstrand onder de loep. Ze onderzocht de interactie tussen de verschillende landschappen en ging in op het onbestemde landschap. Bezoekers van StrandLAB Festival mochten door haar ogen kijken naar het (toen nog) onbepaalde gebied.

Samen met Urban Greeners, Stichting Nieuwe Helden en Floriade onderzocht StrandLAB afgelopen lente en zomer ‘spannend groen’, ook wel ‘invasieve soorten’. Drie makers omarmden de Japanse duizendknoop, de berenklauw en de eikenprocessierups en maakten er vervolgens een product van. Tijdens de lancering werden de producten gepresenteerd en de clips over de makers en het spannend groen getoond. Kijk ze vooral terug op het platvorm Almere Oogst!

Programmamaker Miranda Driessen bracht het fantastische Blue Lines Jazz Trio samen met verschillende (voornamelijk Almeerse) dichters. Een spannende samensmelting en pure improvisatie resulteerden in drie mooie optredens bij StrandLAB.

Sietse van der Wal, kunstenaar en bioloog, ging afgelopen zomer op stap met strandbezoekers. Deelnemers struinden het Almeerderstrand af en kwamen veel te weten over de ontstaansgeschiedenis van het strand en de flora en fauna van het gebied. Wanneer hun oog viel op een bijzonder object konden deelnemers deze registeren en bewaren. Sietse plaatste ze vervolgens op een sokkel die op de vindplaats kwam te staan. Via een wandelroute konden bezoekers van verhalenweekend Oerknal deze strandexpo lopen.

Ook Radio Sancha mocht het afgelopen jaar als resident bij zowel Oerol als StrandLAB mogen onderzoeken en ontwikkelen. Radio Sancha bestaat uit circusartiest Camille Paycha (FR) en kunstenaar Noortje Sanders (NL). Samen onderzoeken ze wat het is om werk te maken in een posthumanistische toekomst en te pingpongen met speculatieve tijdlijnen. De videopresentatie van hun laatste project Swimming lessons for spiders was te zien tijdens verhalenweekend Oerknal.

Natuurlijk mag ook resident Lotte Ooms niet in dit rijtje ontbreken. Zij onderzoekt bij StrandLAB de vier seizoenen en samen met chefkok Paul Jonkers leverde dat afgelopen zomer en herfst al twee mooie en smaakvolle presentaties op: Smelt en Rookt. Komende tijd onderzoekt Lotte de winter onder de titel Brand. Zo ontstaat er een door de seizoenen heen verzamelde unieke, plaatsgebonden collectie welke je kunt komen bewonderen tijdens de afsluiting van haar StrandLAB-residentie op StrandLAB Festival 2023.

Als allerlaatste blik ik terug op twee Flevolab Tours die ik afgelopen lente en herfst heb mogen organiseren. Twee keer dit jaar stapten kunstenaars, beleidsmakers, directieleden, studenten en medewerkers van culturele instellingen in de bus voor een tour langs interessante plekken in Flevoland, zoals maakplekken, culturele instellingen en landartwerken. Een zeer inspirerende ervaring en een geweldig vruchtbare manier om elkaar beter te leren kennen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Ik wens jullie allen veel innerlijke zonneschijn en graag tot ziens bij StrandLAB!

Marleen van den Heuvel
Programmamedewerker