Acht vlaggen op het Almeerderstrand

Er wapperen acht rode vlaggen op het Almeerderstrand. Allen voorzien van woord. De vlaggen maken onderdeel uit van een project van resident Sanne van Balen uitgevoerd bij StrandLAB. Sanne voerde in 2023 vele gesprekken met bewoners van Almere Poort en Duin. Tijdens performatieve interventies lokte ze reacties van bewoners uit over hoe het is om te wonen in dit gebied.

Er bestaat een idee dat Almere Poort ‘nog niet af is’. Dat beeld werd in de gesprekken volop bevestigd, gemotiveerd uit de opmerkingen over hoe de buurman nog altijd een steiger heeft staan. Of dat de toegangswegen steeds omgelegd worden. Of hoe er overal zand is. Of dat er duinen moeten komen. Of dat de kaap wordt uitgebreid. Of dat er nieuwe huizen bijkomen. Of dat er altijd ergens wel een kraan te zien is.

Toch wordt dit niet als negatief ervaren. Uit de meeste gesprekken bleek vooral een blik op de toekomst. Dat het mooi wordt, leefbaar, drukker. Er wordt gehoopt op een leuke kroeg, veel leuke buren. Maar naast leuke buren, is men hier ook vooral gaan wonen voor de rust. Hoewel het hier vaak en hard waait, bevindt dit gebied zich in de luwte van Amsterdam. Veel mensen beschrijven het ook als een ‘hidden gem’, de beste plek om te ontspannen. Dat niemand dat nog weet. Ze voelen zich slim en uitverkoren. Oké het is nog niet alles, maar dat hoeft ook niet. Hier is het nog niet helemaal ontdekt. Ze zijn nog de eersten. Dit sluit aan bij dat pioniersidee dat bij Almere en Flevoland lijkt te horen.

Sanne van Balen verzamelde enorme lijsten aan woorden waarin dezelfde woorden vaak voorbij kwamen. Zoals: wind, water, uitzicht, zomer, vakantie, strand, zand, comfort, altijd zomer, duinen, badplaats, flat, kust. Het zijn vooral de woorden die beschrijven wat er in dit gebied te zien is. Of hoe het geïnterpreteerd wordt. Het ontdekken welke woorden er nog missen was moeilijker, maar bijvoorbeeld ‘kroeg’ was een belangrijke en werd vaker genoemd. Sanne ging op zoek naar de woorden die een diepere laag aan Poort kunnen toevoegen. Woorden die verdieping geven. Die bevragen. Die de poëzie uit de omgeving destilleren en talig ook op zichzelf kunnen staan. Alle woorden zijn genoemd of ingegeven uit de bewoners van Almere Poort. De combinatie van de woorden is een talige verbeelding van de kunstenaar als cadeau terug aan het gebied.

Te, Ver, Diep, Luw, Meer, Bitter Lemon, Schijt, Zanden.

Dit project is gesponsord door Holland Mast

Zonder de onwaarschijnlijk genereuze bijdrage van Holland Mast had dit project er heel anders uitgezien. Ze leverden zowel de masten als de vlaggen. Ook de montage op het Almeerderstrand lag in hun kundige handen. Holland Mast is dé specialist op het gebied van vlaggen, doeken en signing. Dit geldt voor de internationale markt en de kleinere ondernemers. Ze leveren maatwerk en zijn in voor speciale projecten. Ik heb dit gemerkt door de persoonlijke samenwerking waarbij de ruimte voor de kunst gewaarborgd bleef. Holland Mast kenmerkt zich door voortdurende innovatie in druktechnieken, liefde voor het vak, betrokkenheid en servicegerichtheid. De kwaliteit van de materialen die ze leveren staat voorop en de samenwerking was vlot, persoonlijk en gericht. Met de montage veel plezier beleefd en alles stond strak, veilig en recht.

Ga voor meer informatie naar https://hollandmast.nl/