Cleo en Marleen nemen afscheid van StrandLAB

Met een mix van dankbaarheid en enige weemoed nemen we afscheid van onze gewaardeerde programmamedewerkers en collega’s, Marleen en Cleo.

Gedurende hun tijd bij StrandLAB hebben ze ons team en de ontwikkeling van StrandLAB op actieve wijze versterkt. Ze hebben ons geïnspireerd met hun enthousiasme, creativiteit en toewijding, wat resulteerde in inspirerende culturele programma’s en bijzondere samenwerkingen. We zijn hen enorm dankbaar voor hun inzet en wensen hun het allerbeste toe in hun toekomstige carrière.

Programmamaker Cleo Thomas aan het woord
Per 1 juni verruil ik, na ongeveer 2,5 jaar, de zichtlijnen van het Almeerderstrand voor de Amsterdamse grachten. Dan start ik met een nieuwe baan bij de UvA als projectleider van een creatieve broedplaats van de faculteit Geesteswetenschappen.

Hoewel ik blij ben met deze nieuwe stap moet ik natuurlijk ook wennen aan het idee. Want wat een avonturen heb ik bij StrandLAB beleefd! Vanaf het begin was ik geïnspireerd door de omgeving: een fascinerende combinatie van grootstedelijke elementen, zoals de spanningsmast en de hoge flats, en gecultiveerd maar wild groen. Het was heel tof om hier met kunstenaars en makers te werken en om te merken wat het Almeerderstrand met hen deed. Ze lieten de plek op een verrassende manier spreken in hun werk. Ik begon mijn StrandLAB-tijd met WaterWalks, een coronaproof wandelevenement. Grootschalig, maar voor iedere bezoeker individueel te beleven. Dat was een vuurproef voor mij. Daarna volgden er tal van kunstresidenties en programma’s in allerlei soorten en maten. Het varieerde van erfgoedtheater tot klankpedagogiek of artistieke onderzoeken naar hondenpoep op het strand. Het eindigt nu met de creatieve huiskamerroute Expeditie DUIN die op 14 mei plaatsvindt. Dit is voor mij een bijzonder project, want al vanaf het begin hield ik me bezig met de vraag hoe je saamhorigheid kunt vinden in een spiksplinternieuwe wijk die voornamelijk gebouwd is op individuele ruimte. En via dit programma zetten bewoners zich met veel enthousiasme en betrokkenheid in om meer verbinding met elkaar te vinden. Het wordt een mooie dag en hopelijk zie ik jullie daar!

Ik wil iedereen waarmee ik heb gewerkt ontzettend bedanken voor deze mooie tijd! Ik zal de experimenten in de buitenlucht niet gauw vergeten. Voor Almere, en in het bijzonder het Almeerderstrand (alleen al de bomen), bewaar ik een speciaal plekje in mijn hart.

Programmamaker Marleen van den Heuvel aan het woord
Na een StrandLAB-avontuur van ruim 2 jaar ga ik verder als freelancer op het gebied van projectbegeleiding en organisatie/programmering van culturele programma’s. Ik kijk terug op een leerzame en avontuurlijke periode bij StrandLAB, een plek waar zowel de kunstenaars als het team van StrandLAB kunnen onderzoeken en pionieren. Het gebied rondom het atelier, dat in ontwikkeling is, heeft veel makers geïnspireerd in hun onderzoek. Met veel plezier heb ik kunstenaars begeleid tijdens hun residentie en programma’s voor publiek georganiseerd en uitgevoerd.

Wat ik zeker meeneem, is het vermogen om samen te werken en verbinding te zoeken met andere partijen. Juist het samenbrengen van twee (contrasterende) partijen leidt tot interessante cross-overs en brengt nieuwe inzichten en verbindingen tot stand. De organisatie en programmering van de Flevolab Tour, die ik 4 keer heb georganiseerd, was een prachtig voorbeeld van hoe culturele partijen elkaar hebben leren kennen en samenwerkingen zijn aangegaan.

Ik wil iedereen waarmee ik de afgelopen jaren heb samengewerkt hartelijk bedanken, en ik hoop iedereen nog eens terug te zien!