Marleen blikt terug op Flevolab Tour

Op zoek naar culturele samenwerking in heel Flevoland! Tijdens de vierde Flevolab Tour van afgelopen 22 maart was het thema cross-overs en bezochten cultuurprofessionals inspirerende plekken in Lelystad, Urk en Ens. Onze StrandLAB programmamedewerker Marleen blikt terug.

Terugblik
Met een bus vol kunstenaars, medewerkers van culturele instellingen, ambtenaren en bestuurders gingen we op pad om bijzondere en inspirerende plekken in Flevoland te bezoeken. Een prachtige manier om de provincie beter te leren kennen, te netwerken, kennis te delen en tot samenwerkingsverbanden te komen.

De Flevolab Tour trapte af met een bezoek aan het project de Slapende Dijk van architect Dingeman Deijs en componist Jolle Roelofs op de Knardijk bij Lelystad. Er werd geluisterd naar een speciaal voor dit project geschreven compositie. 

De volgende stop was bij Galerie Plein 1890 in Urk waar kunstenaar Stieneke Oeverbeek, Wethouder Freek Brouwer en bestuursvoorzitter Jacob Oeverbeek vertelden over succesvolle jongerenprojecten van SCAB gebaseerd op het IJslandse preventiemodel. 

Daarna genoten we van een (h)eerlijke veganistische lunch van Samsam Kookt bij Boerderij Zonnegoed in Ens.

Hierna gingen we met boer Joost van Strien (boerderij Zonnegoed en No Shit Food) naar zijn onlangs aangelegde voedselbos. We gingen samen op ontdekkingstocht door een labyrint dat eindigde bij een openluchttheater in wording. Joost vertelde over zijn veganistische manier van landbouw voeren (No Shit Food). 

Robin Vroom, eigenaar van Voedselmuseum ’n Wilde Keuze, vertelde over haar wens rond te reizen met haar museum door Flevoland. Audiovisueel kunstenaar en resident bij StrandLAB Jurjen Alkema liet zijn planten synthesizer horen die hij ontwikkelt heeft voor het Voedselmuseum. We hebben o.a. boerenkool horen zingen! Ook kregen wij een demonstratie van zijn nieuwste muziek robotinstallatie gemaakt met gevonden voorwerpen op het Almeerderstrand. Waarover later meer bij StrandLAB…

We sloten de dag af met een bezoek aan het Observatorium van Land Art Flevoland in Lelystad waar wij werden ontvangen door Martine van Kampen, curator Land Art Flevoland, en Thom Ummels, voorzitter van poëziefestival Sunsation. Bij het Observatorium van Robert Morris werd een dynamische workshop aangeboden. Hierin werd onderzocht waar de verbinding in het Flevolab-netwerk voor culturele cross-overs kan zorgen.

Culturele samenwerking
De Flevolab Tour is een onderdeel van de netwerkontwikkeling in het Flevolandse culturele veld. Met het bezoek aan bijzondere locaties in Flevoland wordt de culturele infrastructuur van de provincie verstevigd. Ook worden mogelijke samenwerkingen verkend en ontstaat inspiratie voor toekomstige activiteiten door heel Flevoland.

Over Flevolab
Flevolab is een nieuw verbond ontstaan uit vijf belangrijke landelijk opererende cultuurinstellingen in Flevoland: 2turvenhoog (inter)nationaal platform voor podiumkunst voor kinderen van 0-6 jaar én volwassenen; jeugdtheatergezelschap BonteHond; theatergroep Suburbia; theatergezelschap Vis à Vis en culturele broedplaats StrandLAB Almere. Samen maken ze een grote stap vooruit om de ‘culturele zee aan ruimte voor talent en experiment’ in Flevoland duurzaam te ontwikkelen.