Lotte Ooms, presentatie Brandt, 19 februari 2023, fotograaf: Nicky de Ijl

Terugblik op BRANDT

BRANDT, samen genoten we van de Almeerse winteroogst! Op zondag 19 februari vond de derde presentatie van visual storyteller Lotte Ooms en chef-kok Paul Jonker bij StrandLAB genaamd BRANDT plaats. In het atelier genoten de deelnemers tijdens deze sessie van een heerlijke proeverij die in het teken stond van het winterseizoen en was gemaakt van lokale ingrediënten.

Tijdens BRANDT hadden Lotte en Paul een proeverij van verschillende hapjes bereid. Deze waren gemaakt van lokale producten die zij tijdens hun verzameltocht in de omgeving van Almere hadden gevonden. Ook hadden zij hun krachten gebundeld met verschillende lokale ondernemers en initiatieven die vijf ingrediënten cadeau hebben gegeven.

Verschillende Almeerse partijen lieten hun lokale specialiteit proeven. Zo kwam de thee gemaakt van heksenkruid die werd geschonken tijdens deze sessie van 036 Natuurlijk. Boom Burgemeester Jos Bregman vertelde over zijn projecten waaronder ‘Het Groot Almeers Stadsbos’ en hij liet de deelnemers een smakelijk hapje gemaakt van verschillende soorten pompoenen proeven. Ook werd er een amuse geserveerd gemaakt van kool uit de kas van Onze Volkstuinen.

Lotte presenteerde zelf een hapje gemaakt van ui in een door haarzelf gemaakt schaaltje. Dit schaaltje stond op een gevilte ring van wol afkomstig van Almeerse schapen en de Almeerse WolUnie. Als laatste vertelde Robin Vroom van Voedselmuseum ’n Wilde Keuze over de geschiedenis van de wortel onder het genot van een hapje gemaakt van, hoe kan het ook anders, wortel.

Zo ontstond er een inspirerende en culinaire belevenis tijdens BRANDT waarin Almeerders mocht geven en nemen, en waar extra aandacht uitging naar verbinding, duurzaamheid en warmte.

De Lente en ook laatste presentatie van Lotte en Paul wordt georganiseerd op 14 mei tijdens de huiskamerroute door DUIN.

Lotte Ooms onderzoekt bij StrandLAB de seizoenen. Ze experimenteert met materialen die de natuur in de omgeving haar in de schoot werpt en verbindt deze elementen aan oude mythes en saga’s. Zo ontstaan nieuwe verhalen, waarin alle zintuiglijke ervaringen geprikkeld worden.