SLA_1080_2021-3_ode-waterlandschap

26 september

Ode aan het waterlandschap

Wandel op 26 september mee met Almeerse stadsgids Marie-Josée Röselaers en beeldend kunstenaar Sietse van der Wal en laat je blik dwalen over het waterlandschap van de stad. Je hoort meer over de visionaire vrouwelijke stedenbouwkundige Elze van den Ban en hoe zij in het Almeerse kustlandschap de overgangen tussen water en land heeft vormgegeven. Waarom zit er eigenlijk een knik in de dijk of zijn er groene ‘kamers’ op het strand? Onderweg neem je ook een kijkje in Voedselmuseum ’n Wilde Keuze en vertelt initiatiefneemster Robin Vroom meer over deze plek. Trek je waterdichte schoenen aan want we gaan op zoek naar kwelwater, sloten, kreken en wadi’s!

Wandel mee!

Wil je aansluiten? Deelname is gratis. Vanwege corona zijn de plekken beperkt en dien je van tevoren te reserveren. Dat kan hier! De wandeling duurt van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur. We verzamelen en eindigen bij Atelier StrandLAB, op het Almeerderstrand ter hoogte van de IJmeerdijk 1b. We houden ons aan de dan geldende coronamaatregelen. Bij klachten verzoeken we je dan ook om thuis te blijven.

Ode aan het landschap

Deze wandeling is onderdeel van het programma Ode aan het landschap. StrandLAB Almere nodigde de Almeerse Marie-Josée uit om een programma te maken. In het kader van themajaar Ode aan het landschap heeft zij vijf wandelingen en een fietsroute ontwikkeld, waarin het Almeerse landschap onder aandacht wordt gebracht. Ontwerpster Lieke Frielink wandelt met een deel van de tochten mee en zet ze om in een audiotour zodat iedereen ze later terug kan beluisteren.

Over de programmamakers

Marie-Josée woont inmiddels al 38 jaar in Almere. Vanaf het begin heeft ze zich verdiept in de aanleg van de stad en het landschap en ze werkt al vele jaren als stadsgids. Lieke is geboren en opgegroeid in Almere. Later volgde ze de Design Academy in Eindhoven in de richting social design. In opdracht van gemeente Almere bracht Lieke de Almeerse zichtlijnen in kaart. Ook maakte zij het kunstwerk Cityscape Follows Manscape bij Almere Pampushout, waarmee ze de zichtlijnen van deze plek accentueert. Beeldend kunstenaar Sietse woont, werkt en leeft in Almere en is daar opgegroeid. Voordat hij naar de kunstacademie ging heeft hij biologie gestudeerd. Hij ontleent een groot deel van zijn vormtaal uit de biologie. Als docent beeldende kunst is hij verbonden aan de Meergronden in Almere.

Over ’n Wilde Keuze

Voedselmuseum ’n Wilde Keuze is opgericht door Robin Vroom met als doel om, via de verbeelding, de complexe klimaat- en biodiversiteitscrisis, en sociale vraagstukken, tastbaar en grijpbaar te maken voor een breed publiek. Het Voedselmuseum is te vinden bij Theater Vis à Vis en bestaat uit vier verschillende “paviljoens”. De paviljoens vertegenwoordigen vier werelden, gebaseerd op thema’s die nu relevant zijn in het Nederlandse voedselsysteem. Een van die paviljoens is Het Waterhuis. Die installatie reflecteert op het omliggende landschap in Almere: zoet en zout water kwamen altijd bij elkaar. Kun je niet meewandelen, maar wil je wel naar het Voedselmuseum? Niet getreurd! Op zaterdag 2 oktober is er een open dag.

Deze tochten worden geregistreerd, zodat ze later als audiotour terug te luisteren zijn.

Deze activiteit is onderdeel van het WaterWalks IJmeer-programma en wordt gesteund door Stichting Waternet en Cultuurfonds Almere.