
Op bezoek bij Oerol: inspirerend Waddenlaboratorium
Onze samenwerkingspartner Oerol nodigde StrandLAB uit voor het 27e symposium van de Waddenacademie. Cocky Eek, curator van de StrandLAB Veldacademie, was erbij op 21 oktober in De Betonning op Terschelling. Centraal stond de vraag hoe samenwerkingen tussen kunst en wetenschap een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering en zeespiegelstijging.
Verschillende projecten werden toegelicht, zoals een mosselwetenschapper en geluidskunstenaar die samenwerkten om muziek te componeren vanuit de beleving van een mossel. Een golfwetenschapper en kunstenaar ontdekten met zeilers van de Marshalleilanden hoe je kunt navigeren via de golfpatronen van de zee. En de boswachter van Terschelling vertelde dat creativiteit kan bijdragen aan verbinding tussen mens en natuur. Pas als je ermee verbonden raakt, wil je het beschermen en kun je er beter naar luisteren.
Het Waddensymposium bood veel inspiratie voor StrandLAB. Zeker omdat de voorbereidingen voor de StrandLAB Veldacademie 2022 alweer in volle gang zijn. Bij de Veldacademie worden studenten van verschillende kunstdisciplines samengebracht met deskundigen uit de wereld van wetenschap. Het publiek kan een kijkje komen nemen als de studenten bezig zijn. In 2022 nodigen we stadsecoloog Ton Eggenhuizen en maritiem archeoloog Yftinus van Popta weer uit en we starten nieuwe samenwerkingen op, onder meer een cultureel antropoloog. Bij de Veldacademie – de naam verklapt het al – staat de veldwerkmethode centraal: verkenning gebaseerd op directe ervaring, met inbegrip van alle zintuigen. De lokale biodiversiteit, het klimaat, archeologie, signalen, talen en patronen vormen het uitgangspunt.
Wil je op de hoogte blijven van de Veldacademie in 2022? Houd dan de website in de gaten.