SLA_1080_2022-lotte-koopmans

Op zoek naar de diepe tijd

We leven op een wereld die altijd beweegt. Een aarde die leeft, net als wij. Eind juli 2022 start Eva Koopmans met een residentie bij StrandLAB. Ze onderzoekt hoe je als mens meer verbonden kan raken met de niet-mensen, die in een heel ander ritme leven. Hoe verhoud je je tot het stijgende water, de scheurende aarde en de dansende bomen? 

We zien de aarde al lange tijd als een decor van het leven, met alle gevolgen van dien. Ook het Almeerderstrand is continu onderhevig aan verandering en ontwikkeling door menselijke handelingen. Hoe kunnen we in zo’n gecultiveerde omgeving meer in verbinding staan met de natuurlijke elementen om ons heen?

Tijdens haar residentie bij StrandLAB onderzoekt Eva hoe we, via de kracht van theater, verbonden kunnen raken met de diepe tijd. De diepe tijd staat voor de veranderingen die in een ander tempo dan dat van het mensenleven plaatsvinden. Ze ontwikkelt uiteindelijk een ritueel voor hoop, aandacht en samenzijn met het landschap. Dit doet ze samen met experts maar vooral ook met toevallige passanten op het Almeerderstrand.  

Over Eva Koopmans

Eva Koopmans werkt als relationeel kunstenaar, maker en vormgever. In haar werk focust ze zich op menselijke relaties en hun sociale context en op niet-menselijke relaties. Dan kun je denken aan relaties tussen objecten, plekken, verhalen, herinneringen, bewegingen, geuren en kleuren.  Met een achtergrond in scenografie zoekt zij naar samenwerkingen tussen mens en plek. In dienst van een locatie, bestaande uit niet-levende dingen – herinneringen, geuren, kleuren, geluiden en beweging – bevraagt Eva het verhaal van de plek. Zij neemt tijdens het proces vooral een faciliterende en observerende rol aan, om uiteindelijk tot een tijdelijk kunstwerk te komen. Een interactief werk dat het proces vertaalt en uitbreidt naar een publiek. Eva werkt in haar werk vaak samen met theatergezelschappen, festivalorganisatoren en instanties zoals gemeente, de politie en kerken.  

Kom je kijken?

Benieuwd? Tijdens de Veldacademie Zomersessies kon je op woensdag 24 augustus om 13.30 uur al meedoen met een workshop. Volgend jaar mei sluit ze haar residentie bij StrandLAB af met een presentatie.

Deze residentie vloeit voort uit een samenwerking tussen StrandLAB en Oerol. Eva werkt daarnaast ook samen met Peergroup, Welcome to The Village, Explore the North en Tryater aan de hand van een ontwikkelingstraject bij Station Noord.