
Opborrelende inspiratie tijdens de Waterspecial
Dinsdagmiddag 1 oktober stond in het teken van water, duurzaamheid en creativiteit. Met een diverse groep betrokkenen gingen we aan de slag met watervraagstukken.
Samen met beleidsmedewerkers van gemeente Almere, provincie Flevoland en externe partners van Almere 2.0, kunstenaars, culturele ondernemers en waterdeskundigen onderzochten we hoe kunst, cultuur en onderzoek kunnen bijdragen aan de wateruitdagingen in Almere en de regio.

Land en water
Pier van Verlangen
De middag startte met een presentatie van de Pier van Verlangen. Architect Dingeman Deijs en geluidskunstenaar Jolle Roelofs hebben als artists in residence van StrandLAB de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het verlangen naar een pier op het Almeerderstrand. Met de warme klanken van zijn hammondorgel begeleidde Jolle de première van de film over de pier. Een film waarin je ziet hoe de vorm van de pier wordt uitgegraven en zich nestelt in het landschap. De groep is daarna onder begeleiding van Dingeman en Jolle uiteraard zelf buiten het verlangen naar de pier gaan ervaren.
Bekijk hier de film van de Pier van Verlangen.
Watervraagstukken
Kan je grote globale watervraagstukken naar concrete acties bij het Almeerderstrand vertalen? Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk. Maar door de bezoekers in drie groepen te verdelen en een portie creativiteit te gebruiken, is er deze middag een mooi begin gemaakt. De drie thema’s in relatie met water waren: bewustwording, voedsel en circulariteit.

Buitenwerkplaats Minimono
Water en bewustwording
In de intieme buitenwerkplaats Minimono op het strand ging Peppie Wiersma (LUDWIG-collectief) met de deelnemers in gesprek over welke rol kunst, theater, cultuur, muziek en belevenis spelen bij bewustwording rondom wateropgaven. Wat is ervoor nodig om mensen mee te nemen in grote abstracte vraagstukken?
‘Om bewustwording te creëren moet je het zelf ervaren of meemaken. Duurzaamheid of wateropgaven zijn voor de meeste mensen abstracte termen. Kunst, theater en belevenis laten de mensen de opgave bewust ervaren’, werd er genoemd. Een belangrijke vraag voor Almere is wie we willen en zouden moeten bereiken bij bewustwording over water en hoe we dat het beste kunnen doen. Ondanks dat er al veel gebeurt rondom bewustwording, zoals Almere meet water en de Waterburgermeester, staat water nog onvoldoende op de agenda in Almere volgens de groep. Een concreet idee dat tijdens de sessie naar boven kwam drijven, is het verbreken van het wereldrecord emmertjes water doorgeven.

Waterhapjes
Water en voedsel
Lukas Taks en Ronald van Rikxoort van het EAT ART collective hadden in Poortdok hun proeverij van water en waterhapjes uitgestald om in de stemming te komen om na te denken over voedsel en water. Hoe verhouden onze toekomstige voedselvoorziening en water zich tot elkaar? En aan welke watergerelateerde voedselvraagstukken kan Almere de komende jaren werken?
Een aantal concrete ideeën die tijdens deze middag ontstonden waren het Almeerderstrand omvormen tot een voedselstrand en Almeers water als grondstof gebruiken voor bier, wijn of jenever. Daarnaast werd ook gedacht aan de sociale cohesie rondom voedsel door mosselen of oesters uit te zetten en samen met de buurt te onderhouden en te oogsten. Een link naar de Floriade werd gemaakt om workshops en pop-uprestaurants te organiseren over water en voedsel voor de groeiende stad van de toekomst.
Water en circulariteit
Welke rol speelt water in de circulaire opgave voor Almere? Welke grondstoffen kunnen uit water worden gehaald en welke toepassingen hebben zij? Hoe moeten we echt anders na gaan denken over onze toekomst en het gebruik van grondstoffen? Nikki Spil van Zeeboerderij IJmond liet de deelnemers anders kijken naar het thema water en circulariteit.
Nadat Nikki tijdens het surfen zelf last kreeg van vervuild water kwamen zij en haar compagnon op het idee daar iets tegen te doen. Zo werd de Zeeboerderij IJmond geboren waar ze zeewier kweken. Zeewier reinigt niet alleen het water, maar door het wier te kweken, te oogsten en te verwerken is het ook een duurzame en nuttige grondstof. Door het vervuilde water is het IJmondse zeewier niet geschikt voor menselijke consumptie, maar het biedt nog talloze mogelijkheden voor producten als zeep en bioplastics.
In Almere is vooral het woekerende fonteinkruid een groot probleem en daar wordt al volop mee geëxperimenteerd. Dat een nieuwe grondstof met zoveel mogelijkheden nog niet direct leidt tot een goede business, was voor Niki een belangrijke boodschap aan de groep. Steun de kracht van de pioniers en kleine ondernemers in de omgeving, zorg dat er ruimte is om in gesprek te gaan met bedrijven en gemeenten zoals bij deze Waterspecial. Het enthousiasme voor de vele mogelijkheden van waterplanten zorgde bij de deelnemers al voor veel ideeën in Almere.
Volop ideeën
De middag heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd en in de toekomst gaan we hier verder mee aan de slag.

Volop ideeën