
Open call street art
Van wc-huisje naar kunsthuisje
De wc-huisjes op het Almeerderstrand staan er al sinds de oplevering in de jaren 70 van het Muiderzand, nu genaamd Almeerderstrand. En sinds die tijd zijn de wc-huisjes niet meer veranderd. De komende jaren wordt er hard gewerkt aan een betere kwaliteit van het Almeerderstrand en de verdere ontwikkeling van cultuur, recreatie en sport in het gebied. Ook de toilethuisjes zullen daarom onder handen worden genomen. De gemeente Almere knapt de bestaande huisjes op en in de toekomst is het de bedoeling dat ze worden vervangen door moderne openbare toiletvoorzieningen.
StrandLAB Almere grijpt deze opknapbeurt aan voor een nieuw kunstproject. De wc-huisjes zullen tot die tijd met streetart omgetoverd worden tot kunsthuisjes. Door de uitstraling van de wc-huisjes te verbeteren, krijgt het strand een beter en veiliger karakter. Samen vormen de huisjes een openbare kunstroute op het Almeerderstrand.
Open call
StrandLAB Almere is op zoek naar vijf streetartkunstenaars, die de uitdaging aan willen gaan om de vijf wc-huisjes op het Almeerderstrand van binnen en buiten om te toveren tot kunsthuisjes, met illustraties die passen bij de omgeving.
Opdracht aan de streetartkunstenaar
Het transformeren van één van de vijf wc-huisjes op het Almeerderstrand tot een kunsthuisje, met illustraties die passen bij de omgeving. De wc-huisjes zijn met foto’s gemarkeerd op de situatietekening. De inschrijving voor deze open call start op 29 april en sluit op 22 mei 2022.
StrandLAB Almere, het buitenlaboratorium voor cultuur, is opdrachtgever van de streetart-kunstenaars.
Uitgangspunten/criteria
- De kunstenaar heeft ervaring met streetart en weet zijn/haar weg daarin te vinden.
- De kunstenaar is bekend met werken in de buitenlucht en houdt rekening met wind, weer en de omgeving.
- De kunstenaar laat zich inspireren door de boeiende locatie, het strand, de natuur en de elementen en de nieuwe stad in transitie.
- De kunstenaar beschildert de binnen- en buitenwanden van een huisje. De wanden en deuren worden van een witte basislaag voorzien.
- Het ontwerp van de illustraties zijn qua thema en stijl passend in het landschap, sluiten aan bij de robuustheid van het gebied en de beeldkwaliteiten van de wijk DUIN en omgeving.
- Een onafhankelijke jury kiest uit alle aanmeldingen vijf kunstenaars die hun ontwerp mogen uitvoeren.
Randvoorwaarden t.a.v. de uitvoering
- De wc-kunsthuisjes hebben een tijdelijk karakter en zullen in gebruik zijn totdat de moderne toiletvoorzieningen gereed zijn. De illustratie moet daarom duurzaam worden aangebracht en onderhoudsarm zijn. Een jaarlijkse check-up en reparatieronde zou moeten volstaan.
- De muurschilderingen zijn weersbestendig voor minimaal vijf jaar.
- Het honorarium van de kunstenaar, voor één wc-huisje, is € 4.500,- exclusief btw.
- Het maximale uitvoeringsbudget per wc-huisje voor alle benodigde materialen, zoals afdekzijl, kwasten, rollers, mesjes, verf, spuitbussen etc., bedraagt € 1.500 exclusief btw.
- Voor het beoordelen van de ingezonden ontwerpen, wordt een jury geformeerd met vertegenwoordigers van lokale bewoners, ondernemers en cultuurkenners.
- Periode van uitvoering is 30 mei t/m 19 juni aanstaande. De kunstenaar moet in deze periode het project uit kunnen voeren.
Deliverables
Voor de inschrijving moet een illustratieschets aangeleverd worden, waarin het idee van het ontwerp wordt toegelicht in tekst en beeld en waarin in ieder geval de volgende onderdelen zitten:
- Toelichting over de inbedding van de illustratie in het landschap.
- Toelichting op de duurzaamheid van het ontwerp.
- Voorstel voor materialisering.
- Ontwerp voorzien van een mensfiguur, voor het snel kunnen aflezen van de dimensie.
- Het aanleveren van een 3D-impressie en/of aanzicht is optioneel.
- Inschatting realisatiekosten, planning en materiaal.
- Planning beschikbare dagen binnen de aangegeven periode van uitvoering (30 mei t/m 19 juni).
Planning en proces
- Call open: 29 april 2022.
- Deadline indiening ontwerp: 22 mei.
- Uiteindelijke beoordelingsdatum en toewijzing wc-huisje 29 mei.
- Periode van uitvoering zal tussen 30 mei en 19 juni vallen. Naar aanleiding van de opgegeven beschikbaarheid worden er data gekozen waarop de werken worden uitgevoerd.
Ontwerpen kunnen worden ingediend tot 22 mei 23.59 uur per e-mail. Het ontwerp moet worden aangeleverd in een pdf-bestand en mag maximaal vijf pagina’s beslaan. Mochten er vragen zijn over de uitvraag of uitgangspunten, dan kunnen deze worden gesteld aan Claartje Auf dem Brinke via claartje@strandlab-almere.nl.
Achtergrondinformatie
Kustzone Poort
De gemeente Almere en de provincie Flevoland willen de Kustzone Poort als cultureel en recreatief gebied op de kaart zetten. Het gebied verandert de komende tien jaar van een prachtig gelegen toevalligheid naar een bewust ingerichte ambitie: Stadsduin voor actieve cultuur. De kwaliteiten van het gebied blijven bestaan en worden versterkt: de nabijheid van het brede en lange strand, de verre horizon, de centrale ligging in Nederland, horeca en watersportgelegenheden, de goede bereikbaarheid en de parkeervoorzieningen.
Almeerderstrand
Het Almeerderstrand is een goed bezocht publieksstrand voor een zomerse stranddag, een frisse neus, een hapje in een van de strandtenten, een cultureel uitstapje of het wandelen met de hond. Er is jaarrond kunst en cultuur te beleven bij Vis à Vis en StrandLAB, met spektakelvoorstellingen, luisteravonden, culturele winteravonden, try-outs of testinstallaties van kunstenaars en festivals en evenementen op het nieuw aangelegde gedeelte van het strand. Ook voor de watersporters is er van alles te doen aan de kustzone. Het landschap van strand en duinen in de polder aan het IJmeer-water nodigt uit tot actieve cultuurbeleving. Het Almeerderstrand wordt een aantrekkelijke plek waar je wordt verrast, waar altijd wat te doen is en daardoor een bestemming om met vrienden en familie een heerlijke tijd samen te kunnen doorbrengen.
Over een aantal jaren is het gebied een bruisend stadsdeel dat creatieven, ondernemers en bezoekers aantrekt en dat landelijk bekendstaat als dé experimenteer- en culturele buitenplek voor de nieuwe stad.
StrandLAB Almere
StrandLAB Almere is de aanjager van dit buitenlaboratorium voor cultuur in de nieuwe stad.
StrandLAB focust op buiten. Het programma van StrandLAB combineert onderzoek en experiment (talentontwikkeling) met het beleven van cultuur (participatie en presentatie) op het strand, op de grens van stad en natuur. Met het landschap van water en zand als werkplaats en decor wordt het herkend als dé plek voor buitentry-outs en ontwikkelingslocatie voor opkomend talent en nieuwe kunstvormen. Met het rode gebouwtje is Atelier StrandLAB een herkenbare plek voor bezoekers van het Almeerderstrand en biedt het letterlijk onderzoeksruimte en podium aan makers en onderzoekers die zich laten inspireren door de omgeving.