SLA_1080_2022-2-Poort-workshop

29 & 30 april, 13 & 21 mei, 3, 4, 10, 17 en 22 juni

Poortbewoners: denk mee over jouw wijk

Woon je in Almere Poort? Hoe is het om in een buurt te leven die elke dag verandert? En zou je dingen anders willen zodat je je meer thuis voelt? Doe mee aan de creatieve workshops van architect en stedelijk ontwerper Francesca Ranalli en multimediakunstenaar Jade Mandrake, deel je ervaringen en werk samen met hen aan een creatief advies voor de gemeente over de indeling van jouw buurt! 

In de workshops denk je na over creatieve oplossingen voor jouw buurt. De workshops vinden plaats in de maanden april, mei en juni. Aan het einde van de reeks heb je samen met Francesca en Jade gewerkt aan een advies voor de gemeente. Dat advies is geen rapport of lap tekst, maar juist gegoten in een eigen kunstwerk, een ontwerp, een geluidsopname, een podcast of een gedicht.  Ook zal je, samen met de groep, een videogesprek voeren met buurtbewoners uit The Bronx (New York City).

Praktisch

De volgende workshops zijn op:

 • vrijdag 29 april, 13.00 tot 16.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Het Klokhuis
 • vrijdag 29 april, 16.30 tot 18.30 uur gericht op jongeren van 13 tot 17 jaar oud, locatie: Het Klokhuis
 • zaterdag 30 april, 16.00 tot 17.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • vrijdag 13 mei, 13.00 tot 17.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • vrijdag 13 mei, 16.30 tot 18.30 uur gericht op jongeren, locatie: Atelier StrandLAB
 • zaterdag 21 mei, 16.00 tot 17.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • vrijdag 3 juni, 13.00 tot 16.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • vrijdag 3 juni, 16.30 tot 18.30 uur gericht op jongeren, locatie: Atelier StrandLAB
 • zaterdag 4 juni, 16.00 tot 17.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • vrijdag 10 juni, 13.00 tot 16.00 uur gericht op alle leeftijden, locatie: het Klokhuis
 • vrijdag 10 juni, 16.30 tot 18.30 uur gericht op jongeren, locatie: het Klokhuis
 • vrijdag 17 juni, 14.00 – 18.30 uur gericht op alle leeftijden, locatie: Atelier StrandLAB
 • Woensdag 22 juni, 17.00 – 18.30 uur panel gesprek, locatie: Atelier StrandLAB

Wil je meedoen? Geef je op via kasper@strandlab-almere.nl 

Over het project

Van mei tot juni gaan Jade en Francesca aan de slag bij StrandLAB met hun HUB-project. In dit project werken ze aan creatieve cocreatie met lokale gemeenschappen uit Almere Poort en New York City (NYC). Ze ontwikkelen een internationaal klankbord van buurtbewoners die meedenken over natuur en cultuur in hun omgeving. Dit doen ze door buurtbewoners in Almere Poort en The Bronx (NYC) actief te betrekken via workshops. In die workshops verzamelen ze verhalen en wensen over de buurt via gesprekken en creatieve opdrachten. Zo ontstaan er creatieve oplossingen voor de buurt, die aan het einde van de reeks workshops gepresenteerd worden aan de gemeente. De oplossingen worden gepresenteerd via een podcast, ontwerpvoorstellen en kunstwerken.

Dit project vindt plaats in samenwerking met Aeres Hogeschool, De Schoor, UvA, gGemeente Almere, the Andrew Freedman House, de Isaac Roet Prize, en Centre for Urban Studies.

Over Jade en Francesca

Francesca Ranalli is een architect en stedelijk ontwerper, met een expertise in communitybuilding en eigenaarschap in veranderende buurten. Ze doet promotieonderzoek aan de UvA en bij de gemeente Almere. Jade Mandrake is geboren in New York en is een multimediakunstenaar en onderzoeker in sociale ecologie. Ze heeft expertise in participatieve kunstprojecten in de stedelijke omgeving en doet promotieonderzoek aan de UvA en het Andrew Freedman House (NYC). In The Bronx heeft ze een klankbordgroep met buurtbewoners verzameld. Tijdens de workshops bij StrandLAB wisselen we ideeën en ervaringen met deze groep uit via een videoverbinding.