SLA_1080_2021-4_Ninette Koning_presentatie_erwin_budding-3235

Poëtische publiekspresentaties Ninette Koning

Ninette Koning is een kunstenaar die met onorthodoxe materialen en ontwerpen in binnen- en buitenland menig beschouwer aangenaam verrast met haar werk. In beeldentuinen of in de vrije natuur maakt zij plaatsgebonden kunstwerken die een relatie met de betreffende plek aangaan. Kenmerkend voor haar werk is het grote gebaar en een vaak poëtische sfeer.

Omgeving

Ninette werkt graag met de elementen en haar directe omgeving als materiaal. Ze heeft zich in het atelier van StrandLAB laten inspireren door de rust, de weidsheid en de krachten van de natuurlijke elementen op het Almeerderstrand. Het aanwezige ‘materiaal’ als zand, takken, zon, wind en water zijn een onderdeel geworden van haar kunst.

Presentatie

Op zondag 5 en 12 september gaf Ninette voor passanten, buurtbewoners en geïnteresseerden een korte lezing geven over haar onderzoek tijdens haar verblijf bij StrandLAB. Ze liet ook haar gemaakte werk zien.

Maria van Daalen, een Almeerse dichter waarmee ze al eerder heeft samengewerkt, is gedurende Ninettes verblijf in het atelier een paar keer langskomen om een gedicht te maken over haar werkproces en het gemaakte werk van de residentieperiode. Deze gedichten droeg Maria van Daalen voor tijdens de presentatie, waaronder deze:

Hoe weinig is genoeg

Transparant overbrengen, rimpelingen
ontvouwen in herhaling, water, wind, zand
met zacht krijt uitschrijven, het grote verband,
het verbond, loslaten weer, enkelingen

zijn we, als atomen, wenken en zingen
ons ineen, veranderen van lading, want
min maal min wordt plus, een wereld komt tot stand, 
toont ons leven in zo simpele dingen.

Er is een StrandLAB ergens in de zee. Met
een vaarweg die aanspoelde door de ramen.
Met een hand die de tintelingen tast,

algen boven brengen, darmwier, het zit nog vast
aan haar steen, met doorgroeid fonteinkruid samen
de nieuwe werkelijkheid, werk van Ninette.
Copyright: Maria van Daalen