Het landschap eren met Zita Christie Pitoy

Tekenen met Zita

Ben je een echt buitenmens en wil je leren hoe je beter naar een landschap kunt kijken? Of hoe je er zelfs naar kunt luisteren? Houd je ook van tekenen? Kom dan naar de workshops van kunstenaar Zita Christie Pitoy. Daar ontdek je door te tekenen nieuwe manieren om de waarde van de natuur op het strand te ervaren. Aan de hand van verschillende tekenopdrachten ga je in gesprek met elkaar én met het landschap.

Tijdens deze tweede sessie is het thema Deep Mapping. We maken samen een korte wandeling en onderweg verzamelen we verhalen, ontmoetingen en objecten. Terug in het atelier gaan we zelf aan de slag en maken we van alles wat we hebben verzameld tekeningen. Die brengen we daarna samen op een grote kaart. Daarin gaan we op zoek naar overeenkomsten en verbindingen.

Praktische informatie

Waar: in het atelier van StrandLAB, Ijmeerdijk 1b in Almere.
Wanneer: zondag 2 april van 10.00 tot 12.30 uur
Voor wie: voor iedereen van 12 jaar en ouder. 
Hoe:
Deelname is gratis. Meld je wel even van tevoren aan via Eventbrite.

Je hoeft geen ervaren tekenaar te zijn. Mocht je het fijn vinden om je eigen materialen te gebruiken dan mag je je eigen tekenspullen meenemen, maar dit hoeft niet. Zita zorgt voor materialen.

Over het programma van Zita: Het Almeerderstrand eren

Als Almeerder voelt Zita soms negativiteit van mensen over de stad. Ze vraagt zich af of niet-menselijke ‘wezens’, zoals het strand, de bomen en de huizen in Almere die negativiteit ook kunnen voelen. En als dat zo is, hoe we de Almeerse bodem en het ecoysteem kunnen vieren. Ze begint hiermee dit jaar als programmamaker bij StrandLAB en ze onderzoekt hoe we het Almeerderstrand via tekenworkshops kunnen eren. Via de tekenworkshops verbind je je zintuigen met lokale ecosystemen en kom je in contact met andere Almeerders. De volgende workshops zijn op 14 mei, 3 september en 5 november.

Biografie

Zita Christie Pitoy is een relationeel beeldend kunstenaar en vormgever. Ze heeft op allerlei plekken gewoond, maar is inmiddels al een tijdje gevestigd in Almere. Als relationeel kunstenaar ‘produceert’ ze ontmoetingen en dialogen om sociale problemen op de agenda te zetten via kunst. Haar werk bestaat voornamelijk uit het scheppen van ervaringen, waarbij ze deelnemers uitnodigt om meer te wortelen in hun relatie met de natuur. Niet door te praten, maar door te tekenen onderzoek je je omgeving en je intuïties. Zita is gefascineerd door oude wijsheden en inheemse kennis. Ze laat zich ook inspireren door ‘ecofeminisme’, waarin de natuur in plaats van de mens centraal staat in de omgang met de stad, en ‘radicale inclusiviteit’, waarbij je niet alleen de mens maar ook de plaatselijke natuur laat meedoen in het creatieve proces. Wil je meer over haar werk lezen? Kijk dan op www.rekining.net.

02/04/2023

10:00

Uitgelicht programma

Er zijn geen losse activiteiten voor dit programma. Het programma is als geheel te volgen.