Harm van der Geest

LED Lente | Wandelcollege

Ontrafel de historische en hedendaagse verhalen over het leven met, op en ín het water van het IJsselmeer. Kom luisteren tijdens de wandelcollege met aquatisch bioloog Harm van der Geest in samenwerking met ONGEZOUTEN.

Harm van der Geest is ecoloog bij het ‘Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica’ van de UvA. Met zijn boot, de R.V. Dreissena, trotseert Harm regelmatig het Markermeer om onderzoek te doen naar factoren die de biodiversiteit van het gebied beïnvloeden. Niet alleen aan de oppervlakte van het gebied, maar ook onder het wateroppervlak van het Markermeer bevindt zich een fascinerende wereld vol leven. Alleen het ecosysteem is uit balans en dat  komt vooral door menselijke activiteiten. Dit roept vragen op: hoe kan de verbinding met zee en achterland worden hersteld? Hoe kan men bijdragen aan het herstel van de onderwaterwereld en kunnen we het tij nog keren? 

Het programma
Tijdens het wandelcollege met Harm en ONGEZOUTEN gaan jullie eerst samen al wandelend luisteren naar een podcast over het IJsselmeer. In het audioverhaal vertellen presentatoren Harm Edens (van o.a. ‘Dit was het nieuws’) en Lars Boon (het Kaapvaardersverbond) je meer over  de geschiedenis van de Zuiderzee, de intrigerende onderwaterwereld, en de huidige opgaven die bepalend zijn voor de toekomst van het IJsselmeergebied. Vervolgens gaan ONGEZOUTEN en Harm met jullie gesprek waarin misschien nieuwe vragen naar boven komen of worden beantwoord. Beleef het samen. 

10.15 uur | koptelefoons worden uitgedeeld
10.30 uur | intro door Marlies Buurman (ONGEZOUTEN)
10.35 uur | intro door Harm van der Geest
10.45 uur | wandeling met podcast
11.15 uur | afsluitend gesprek Harm, Marlies en deelnemers
11.30 uur | einde podcastwandeling

Praktische informatie
Waar: verzamelen bij Atelier StrandLAB, IJmeerdijk 1b in Almere.
Wanneer: vrijdag 12 mei van 10:30 – 11:30 uur. Inloop tussen 10:00 – 10:15- uur. Wees op tijd, want vooraf worden de koptelefoon uitgedeeld en de workshop start om 10:30 uur.
Hoe: Deelname is gratis. Meld je wel even aan via Stager, want de plekken zijn beperkt.

Meer over ONGEZOUTEN
De campagne ONGEZOUTEN heeft als doel mensen bijeen te brengen en het gesprek aan te gaan over omgevingskwaliteit van het IJsselmeergebied met oog op de toekomst. Op verschillende locaties langs het IJsselmeer, waar actuele (bouw)plannen aan de orde zijn, wordt een divers (cultureel) activiteitenprogramma met onder andere lezingen en expedities aangeboden. We bieden ruimte voor uitwisseling, inspiratie en verbinding en maken bovendien ook duidelijk welke veranderingen er op stapel staan.

Met ONGEZOUTEN wordt aandacht gevraagd voor de samenhang in het IJsselmeergebied als geheel, nemen we het verleden als inspiratie voor de toekomst en verbinden we opgaven en thema’s, maar ook professionals, bewoners, ondernemers en overheden om gezamenlijk naar de lange termijn te kijken. De kracht van deze tocht door het IJsselmeergebied, van gemeente naar gemeente, van provincie naar provincie, is dat we op een creatieve manier partijen bij elkaar brengen die niet standaard aan dezelfde tafel zitten.

ONGEZOUTEN is een initiatief van MOOI Noord-Holland en Het Oversticht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Erfgoed Deal en Provincie Noord-Holland, Provincie Flevoland, Provincie Friesland en Provincie Overijssel.

Dagprogramma 12 mei | LED Lente – Ritme van de Wind
10:30 – 11:30 uur | Luisteren | Wandelcollege met Harm van der Geest in samenwerking met Ongezouten
11:45 – 13:35 uur | Eten – Besloten op uitnodiging
14:00 – 15:30 uur | Doen| Theatrale ontmoeting ‘Tussen jou en mij’ door Eva Koopmans
16:00 – 17:00 uur | Doen| Wind-flocking performance’ door Cocky Eek in samenwerking met studenten van de ArtScience Interfaculty uit Den Haag en de Mime- Academie van Theater and Dans – Amsterdam

12/05/2023

10:30

Uitgelicht programma

Er zijn geen losse activiteiten voor dit programma. Het programma is als geheel te volgen.