TESTZONE

Treed binnen in de TESTZONE! Een podium voor makers en bezoekers om te experimenteren met land en kunst.

Op 22 september nodigt StrandLAB je uit om samen de verbindingen en grenzen tussen land en kunst te verkennen in de TESTZONE. Tijdens deze editie duiken we dieper in de natuur op en om het strand en gaan we op zoek naar nieuwe verhalen en rituelen verbonden aan de natuur. Welke verbindingen kunnen we met de natuur maken om onszelf beter te begrijpen en te kunnen reflecteren op onze impact op het milieu?

Je kunt deelnemen aan een natuur verkenningstocht met onze residenten Femke Kersten en Minji Kim. Ze onderzoeken respectievelijk de stemmen van de natuurlijke omgeving, en de goede en minder goede kwaliteit van Fonteinkruid. Daarnaast kun je meedoen aan activiteiten zoals een rouwritueel met klei bakken door Harriet Smith, meespelen in een animatiefilm van Berkveldt over de rivierkreeft, een geaarde geluidservaring met klei instrumenten van Gemma Luz Bosch en het strand meer als bos bekijken met Jos Bregman. Naast activiteiten op specifieke tijdstippen, zijn er ook doorlopende activiteiten en kunstwerken tentoongesteld.

We sluiten de dag af met een walk & talk geleid door Emma Hoette, van StrandLAB’s Field Academy, waarin we samen onze rol in het natuurlijke ecosysteem om ons heen verkennen.


PROGRAMMA:

Speel in een film! – Berkveldt
12:00 – 18:00 (doorlopend)

Altijd al willen spelen in een film? Pak nu je kans en wordt figurant in een audiovisueel project over Styx, de godin van de rivier. Tijdens TESTZONE neemt Berkveldt op het strand van Almere greenscreen opnames die gebruikt worden in een animatie.

Gedurende hun residentie bij StrandLAB onderzocht Berkveldt de opkomst van de Amerikaanse Rivierkreeft in Flevoland. Waar komt dit dier vandaan? Hoe zijn ze in Flevoland terechtgekomen? Hoe staat het met de kwaliteit van het water en is de kreeft daarvoor verantwoordelijk, of de mens?

Met het onderzoek als uitgangspunt, schrijven zij een performance en animatie. Het wordt een magisch-realistisch sprookje over Styx, de godin van de rivier. Zij wil de mens duidelijk maken hoe het met de staat van haar water is, maar zijn de kreeften wel de juiste bondgenoten? De voorstelling gaat op 23 oktober in première op het Almeerderstrand.


Living with loss/leven met verlies – Harriet Smith
12:00 – 18:00 (doorlopend)

TESTZONE zal het laatste deel zijn van een gezamenlijk rouwritueel, met een keramiekstook op het strand. Het werk dat in de afgelopen twee weken tijdens workshops is gemaakt, wordt zorgvuldig ingepakt en in het vuur gelegd. Ook rouwsteentjes die bezoekers van StrandLAB activiteiten het hele jaar door hebben gemaakt, worden toegevoegd. Deelnemers mogen ook berichten aan voorouders en rouwberichten toevoegen. Zo ontstaat er een gezamenlijk kunstwerk dat de week daarna op zondag (29 september) in een eendaagse expositie wordt tentoongesteld.


Het Groot Nederlands Stadsbos Jos Bregman
11:30-12:00

Resident Jos Bregman roept de 20 hectare op het Almeerderstrand uit tot onderdeel van zijn performance ‘Het Groot Nederlands Stadsbos’, en doet de onthulling van het bord dat dit symboliseert. De toegang tot dit stuk Groot Nederlands Stadsbos wordt gemarkeerd door een toegangspoort gebouwd door scouts van Scouting Novo Mundo. In het StrandLab Atelier staat een expositie van de maquettes van de toegangspoort die de scouts ter voorbereiding maakten.


Clay Breath: een luisterervaring – Gemma Luz Bosch
12:15 – 12:45 | meld je aan via deze link
14:15 – 14:45 | meld je aan via deze link

Gemma is op zoek gegaan naar klei rond het Almeerderstrand. Hoe klinkt deze klei? Wat vertelt het ons als het in contact komt met water? Gedroogde klei heeft lucht in zich. Door het in water te plaatsen, ontsnapt de lucht richting de oppervlakte van het water en ontstaan er verschillende klanken. Het geluid is onvoorspelbaar en leidt zijn eigen leven. Dit noemt Gemma “Clay Breath”. Op deze middag deelt Gemma een performatieve installatie gemaakt in, op en met het strand. Kom je ook luisteren?


Van de bodem tot net boven het wateroppervlak – Femke Kersten
13:00 – 14:00 | meld je aan via deze link
15:00 – 16:00 | meld je aan via deze link

Vanaf de bodem tot vlak boven het wateroppervlak is resident Femke Kersten op zoek naar het wel en wee van Fonteinkruid. Door middel van een veldonderzoek in, op en langs de zoete wateren van het Almeerderstrand. Tijdens deze workshop gaan we het bewogen leven van de waterplant onder de loep nemen vanaf de waterlijn. Fonteinkruid draagt bij aan de biodiversiteit, maar kan ook impact hebben op watersport activiteiten. Femke wil de plant in een positief daglicht zetten en de toekomstige relatie tussen mens en waterplant bevorderen. Tijdens TESTZONE lopen we langs de waterlijn om samen het Fonteinkruid te observeren en om te speculeren dover de toekomst van deze waterplant en het IJmeer. Loop je mee op de grens tussen boven en onderwater?


Ecologische geluidswandeling – Minji Kim
13:00 – 14:00 | meld je aan via deze link
15:00 – 16:00 | meld je aan via deze link

Met verbeelding en liefde luisteren we naar de natuur in Almere, waar natuur en door mensen gemaakte dingen samenkomen. We ontdekken hoe alles in de natuur van elkaar afhankelijk is. Wat hoor jij op het strand?


Walk & Talk – Emma Hoette (Veld academie)
16:15 – 17:45 met daarna eten tot 18:30 | meld je aan via deze link

Een wandelgesprek waarbij we nadenken over het ecosysteem van het Almeerderstrand, onze rol daarin en hoe we dit kunnen begrijpen en vervullen. Emma Hoette, de curator van StrandLAB’s Veld Academie, een lokaal creatief verkenningstraject op het Almeerderstrand, nodigt ons uit om samen onze relatie tot de natuurlijke omgeving te verkennen.

Samen gaan we het strand op, figuurlijk en letterlijk een groot breiwerk uit elkaar trekken en nadenken over hoe wij ons verhouden tot het strand en het lokale ecosysteem. We horen niet alleen over de aanpak van Emma Hoette en de kunstenaars in residentie tijdens TESTZONE, maar we hebben ook twee ervaren wildplukkers en natuurverkenners te gast. Zij en Emma nemen ons mee in de natuur en laten ons zien hoe we via voeding, medicijn, verhalen en beweging de natuur beter kunnen begrijpen.

Neem deel aan deze bijzondere natuurverkenning. Iedereen vanaf 16 jaar is van harte welkom. Meld je gratis aan om aansluitend ook nog samen de dag met een vegetarisch etentje af te sluiten.


22/09/2024

12:00 – 18:00

Atelier StrandLAB

Inschrijven

Uitgelicht programma

Er zijn geen losse activiteiten voor dit programma. Het programma is als geheel te volgen.