
Radio Sancha start residentie bij StrandLAB
Radio Sancha bestaat uit circusartiest Camille Paycha (FR) en kunstenaar Noortje Sanders (NL). Vijf jaar geleden hebben zij elkaar ontmoet en zijn ze gaan experimenteren met mixed media en acrobatische beweging. In januari 2019 is Radio Sancha ontstaan uit de gedeelde motivatie om te onderzoeken wat het betekent werk te maken in een posthumanistische toekomst en te pingpongen met speculatieve tijdlijnen.
Na ons
Het onderzoek bij StrandLAB zal gaan over het bewegen van lichamen en tijdlijnen. Over bang zijn voor de toekomst, of misschien juist helemaal niet. Over leren vliegen en vogels die nog niet bestaan. Over de drang om een eindpunt te zijn. En het besef dat dat niet zo is. Over de magie van de kinderlijke verbeelding en de angst om het fout te hebben. Over de geur van vers brood en de wet van de jungle. Over de schaal van de dingen.
Via circusacts en illustratie, tekst en beweging probeert Radio Sancha samen met het publiek in de verre toekomst te kijken. Niet om na te denken over wat we vernietigen, maar om te zien wat zou ontstaan, evolueren en overleven als wij er al lang niet meer zijn.
Zelfreflectie
Wat als je er later niet meer bent? Hoe ga je om met het ondraaglijke idee dat de mensheid zal uitsterven? Niet nu misschien, maar later. En dan? Kan je als mens kijken naar een tijd waarin je er zelf niet meer zal zijn? Wat zullen wij achterlaten als we weg zijn en hoe zal de wereld daar omheen evolueren? Waren wij echt zo belangrijk als we dachten?
Mensloze nieuwe wereld
Met dit project onderzoekt Radio Sancha het ondraaglijke idee dat de wereld kan bestaan zonder ons en bevragen ze ons eigen menscentrische perspectief hierin. Ze doen dit in een serie performatieve gesprekken waarbij ze samen met het publiek eerst het moment bepalen waarop de mensheid uit zal sterven, om daarna ongehinderd door de mensheid een nieuwe wereld vorm te geven in deze verre toekomst. Via speelse vragen en interacties met hun publiek ontdekken ze nieuwe diersoorten met elk hun eigen leefwereld, dieet, voortplanting, vijanden, etc. Op deze manier hopen ze gaatjes te prikken in het menscentrische perspectief van het publiek en via speelsheid en fantasie perspectieven te doen kantelen.