SLA_1080_2022-F-Lada-Hrsak

13 mei van 11.30 tot 13.00 uur

Shallow Waters

Wandel met architect Lada Hršak en aquatisch bioloog Harm van der Geest langs een korte strook van het IJmeer en hoor meer over hun studie Shallow Waters – ondiepe watergebieden. Tijdens de wandeling presenteren ze microspeciesfoto’s van Wim van Egmond met bijbehorende technische tekeningen. Vorige zomer stonden ze op de architectuurbiënnale in Venetië, op 13 mei komen ze naar het Almeerderstrand. 

Wandel je mee?

Vrijdag 13 mei van 11.30 uur tot 13.00 uur
Verzamelen bij Atelier StrandLAB
Prijs: € 3,50

Deze wandeling is geschikt voor volwassenen. 

Tickets bestel je hier.  

Waar gaat de wandeling over?

Het Markermeer is waarschijnlijk het meest technologisch gecontroleerde water op aarde. Waar natuurlijke overgangszones tussen land en water normaal gesproken gekenmerkt worden door een hoge biodiversiteit, zijn de zones langs het Markermeer en het IJmeer nu gereduceerd tot metersdunne ‘stroken’ in het landschap. De gecultiveerde aanpassingen in de natuurlijke landschapsdynamiek hebben invloed op het ecologisch functioneren van het systeem. Tijdens deze wandeling zullen Lada en Harm hier verder op ingaan vanuit hun verschillende professionele achtergronden. Ze bespreken de schaalverhoudingen en verstrengelingen tussen sociale en ecologische processen en zichtbare en onzichtbare werelden. 

Daarbij krijg je een glimp van de schoonheid en magie van de microsoorten die het Markermeer bewonen, zoals vastgelegd door de lens van microfotograaf Wim van Egmond. 

In de studie Shallow Waters worden de disciplines milieuwetenschap, kunst en geesteswetenschappen gecombineerd. Het is een vergelijkende studie, tussen de omgang met de lagune van Venetië en het Markermeer. Het is ook een oproep om de complexiteit van deze modderige watergebieden te omarmen en te werken aan een veerkrachtigere toekomst voor de veelheid aan soorten van deze planeet.

Over Lada Hršak, Harm van der Geest en Shallow Waters

Lada Hršak is architect, onderzoeker, docent en oprichter van de multivocale studio Bureau LADA (Landscape, Architecture, Design, Action) en werkt in Amsterdam, Caïro en Zagreb. Na haar opleiding aan de faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Zagreb heeft Lada de masteropleiding afgerond aan het Berlage Instituut in Amsterdam. Naast haar ontwerpwerk is Hršak lid van verschillende adviescommissies en geeft ze regelmatig les, momenteel aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Design Academy Eindhoven en Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Lada nodigde Harm van der Geest uit om bij te dragen aan het wandelcollege. Harm is aquatisch bioloog en ook betrokken bij de studie Shallow Waters en onderzoeker bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek Shallow Waters is een initiatief van Bureau LADA. 

Het werd geselecteerd voor het parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen op de architectuurbiënnale van Venetië in 2021. 

StrandLAB Festival

Dit wandelcollege is onderdeel van StrandLAB Festival aan het IJmeer op 13, 14 en 15 mei. Tijdens deze driedaagse stellen we het IJmeer centraal. Liefhebbers van kunst en natuur kunnen genieten van een kleinschalig maar divers programma bij StrandLAB. Meer weten over het programma? Lees dan hier meer.