SLA_1080_2021-1-oerol-3

Start samenwerking Oerol en StrandLAB Almere

StrandLAB Almere en het locatietheaterfestival Oerol starten een gezamenlijk residentieprogramma vanuit Atelier StrandLAB op het Almeerderstrand. Het programma biedt makers interdisciplinaire begeleiding en de mogelijkheid om voorstellingen en performances te testen. Makers krijgen zo als artist in residence de komende jaren de gelegenheid om de invloed van elementen, als wind en water, voor langere of kortere tijd te onderzoeken en er mee te experimenteren. Voor locatieprojecten zijn binnen Nederland de mogelijkheden voor onderzoek of try-outs beperkt. Het Almeerderstrand is een mooie testlocatie voor makers die voorstellingen maken voor grote buitenfestivals zoals Oerol.

Ruimte voor onderzoek, reflectie en try-out

Voor artistiek leider Kees Lesuis en curator Marin de Boer van Oerol is StrandLAB een logische partner om de ontwikkeling van makers te stimuleren met dit nieuwe programma. Als broedplaats en buitenlaboratorium biedt StrandLAB ruimte aan makers en denkers die werken aan oplossingen voor vraagstukken die leven in de samenleving. Volgens Meta van Drunen, interim-directeur van StrandLAB Almere, was er afgelopen zomer direct een klik tijdens de eerste ontmoeting op het Almeerderstrand, thuisbasis van StrandLAB. Voor Oerol voelt deze plek aan de wal vertrouwd. Het lijkt tegenstrijdig met de rust en de intimiteit van het waddeneiland tegenover de drukte van de Metropoolregio Amsterdam en het natuurlijke duinlandschap van Terschelling tegenover de door de mens gemaakte Flevolandse polder en de nieuwe woonwijk DUIN aan de rand van het Almeerderstrand. Maar het is juist de combinatie van deze tegenstellingen én de raakvlakken die samenwerking zo interessant maakt. Net als Oerol werkt StrandLAB met makers die graag buiten zijn en locatiespecifiek werk maken. Het zijn makers vanuit verschillende disciplines die in een vroeg stadium de wisselwerking met het publiek én het landschap opzoeken. Bij StrandLAB krijgt de artist in residence de ruimte voor onderzoek, reflectie of een try-out en Oerol biedt als gerenommeerd festival het podium voor presentatie aan een breed publiek.

Publiek betrekken bij maatschappelijke thema’s

De partners hebben veel zin in de samenwerking en de ontdekkingstocht die zij niet alleen met de makers, maar ook met elkaar als organisaties aangaan. Het wordt een boeiende reis waarbij iedereen van elkaar kan leren en zich kan ontwikkelen. Het is een kans om zich te verdiepen in maatschappelijke thema’s en samen te werken met partners zoals Floriade. Kunstenaars en makers kunnen bij uitstek bruggen slaan met andere specialismen zoals ecologie, erfgoed of de zorg. Ze zijn in staat een vertaalslag te maken, te prikkelen en het publiek te betrekken bij onderwerpen die ons allemaal aangaan, zoals duurzaamheid of diversiteit en sociale inclusie. Het is de creativiteit en verbeeldingskracht waarmee ze perspectieven laten kantelen, bewustzijn vergroten en deelnemers aanzetten tot actie. Juist in deze tijden van corona, waarin de wisselwerking met publiek beperkt is, voelen beide organisaties de noodzaak om makers een platform te bieden voor onderzoek en ontwikkeling.

Werkplaats en buitenpodium

Met dit meerjarige residentieprogramma bundelen zij hun krachten en bieden zij makers een werkplaats voor onderzoek en ontwikkeling en een podium voor vernieuwende vormen van publiekswerking. Door buiten te werken en te testen in de openbare ruimte, krijgen de makers ervaring met voorstellingen op bijzondere locaties en met nieuwe types publiek. Oerol en StrandLAB selecteren samen de makers. Theatermaker Sijas de Groot en het kunstenaarscollectief De Onkruidenier zijn de eerste makers binnen het residentieprogramma die vanaf het voorjaar op het Almeerderstrand aan de slag gaan.