SLA_1080_2022-2-StrandLAB Festival-2714

StrandLAB Festival aan het IJmeer: Terugblik eerste editie!

Op vrijdagmiddag 13 mei startte het eerste StrandLAB Festivalweekend. Het programma werd geopend door de nieuwe directeur van StrandLAB Fréderique Kreeftenberg en gedeputeerde Kunst & Cultuur van de provincie Flevoland Michiel Rijsberman. Een geslaagde en zonnige editie, waar ruim 550 bezoekers drie dagen lang genoten van een kleinschalig buitenprogramma met muziek, kunst, theater, wandelexpedities en performances.

Experimenten op het strand

Festivalbezoekers kregen gedurende drie dagen een kijkje in de keuken van StrandLAB Almere. Veel kunstenaars die het afgelopen jaar als ‘artist in residence’ gebruik hebben gemaakt van het atelier op het Almeerderstrand, toonden tijdens het festival de resultaten van hun experimenten en onderzoek aan het publiek. Resultaten van onder meer Almeerse theatermaker en musicus Noortje Braat, gitarist Wiek Hijmans en zangeres en zangpedagoog Marzieh Reyhani kregen vorm in een optreden geïnspireerd door de geluiden van het strand.
Ook sociaal ontwerper Vesna Dragojevic vond inspiratie in strandgeluiden. Ze maakte een wandelcompositie om te beluisteren tijdens de avondschemering. Scenograaf Sofie Doeland omarmde het onbestemde landschap aan de rand van het strand en sloot haar residentie bij StrandLAB af met drie schemerwandelingen door dit landschap. Onder leiding van Almeerse componist Miranda Driessen zorgden muzikanten van het Blue Lines Trio en de Arubaanse Almeerse dichter Quito Nicolaas voor heerlijke poëtische jazz.

Een mix tussen kennis en verbeelding

Wat het programma volgens veel bezoekers en makers bijzonder maakte, was de mix tussen verbeelding en kennis. Naast het artistieke programma kon je wandelcolleges op verschillende delen van het strand bijwonen met biogeograaf Sietze Norder en maritiem archeoloog Yftinus van Popta en struinen met bioloog en kunstenaar Sietse van der Wal. Ook landde de campagne ONGEZOUTEN tijdens het festival bij StrandLAB. ONGEZOUTEN is een rondreizende campagne die makers, bestuurders en professionals bijeenbrengt om stil te staan bij de kwaliteiten van het IJsselmeergebied