Kunstenaars en creatieve denkers

Zou het niet mooi zijn als kunstenaars en creatieve denkers kunnen werken op de grens van water en land?

Werken en presenteren

Hier kan worden (samen)gewerkt en kunnen de resultaten worden gedeeld met publiek.

Ideeën groeien

Atelier StrandLAB is een tijdelijk bouwwerk waar ideeën en projecten kunnen groeien in een bijzondere omgeving.

Circulair en flexibel

Gebruik

Deze inspirerende ruimte is te huur voor kunstenaars en onderzoekers.

Waar?

Op het strand in de buurt van Poortdok.

Binnen en buiten

Binnen- en buitenruimten zijn op veel verschillende manieren in te richten.

Atelier StrandLAB

Op het Almeerderstrand, dicht bij strandrestaurant Poortdok, staat Atelier StrandLAB.

Het atelier laat zich inspireren door de omgeving …

Het atelier biedt een fysieke artist-in-residenceplek voor (inter)nationale kunstenaars en creatieve denkers. Een plek waar ze zich thuis voelen, geïnspireerd worden, nieuwe ideeën werkelijk kunnen maken en kunnen tonen aan een groter publiek. Een atelier dat midden op het strand staat en waar het water, de wind en het zand de gebruiker inspireren. Zoals ook de verhalen van de plek en het nieuwe land een inspiratiebron kunnen zijn.

… is opgebouwd uit modules en zelfvoorzienend …

Het atelier is opgebouwd uit verschillende modules. De modules zijn eenvoudig te transporteren, te verplaatsen, te hergebruiken en te recyclen. De modules worden gebouwd in de loods van bouwer Liberté Tiny Houses. Het atelier is zoveel mogelijk zelfvoorzienend met een biotoilet, zonnepanelen en opvang van afvalwater. De gevel kan grotendeels geopend worden, waardoor het atelier een relatie met de omgeving aangaat. Elke gebruiker kan de ruimte naar behoefte aanpassen.

… en is circulair

Het atelier wordt opgebouwd uit hout, staal en glas. Deze materialen kunnen eenvoudig worden gemonteerd en gedemonteerd. Tijdens de bouw blijft er geen onbruikbaar restmateriaal achter.

Ook gebruik maken van Atelier StrandLAB?

Ben je een kunstenaar of onderzoeker en wil je meer weten over het gebruik van Atelier StrandLAB? Neem dan contact met op met Marleen via marleen@strandlab-almere.nl. Het atelier is ook geschikt voor bijeenkomsten tot twaalf personen. Verhuur doen we in samenwerking met onze buren strandrestaurant Poortdok. Wil je het atelier huren dan kan je ook een mailtje sturen naar Marleen.

 

 

Bureau SLA over circulaire economie

Het atelier is ontworpen door bureau SLA als testcase voor de circulaire economie in de toekomst. Dit zeggen ze over het creëren van een circulaire economie: ‘Een circulaire economie, hoe creëren we die? We zijn allemaal op zoek naar het juiste antwoord op deze vraag, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Ook binnen bureau SLA geven we vorm aan een circulaire toekomst. We zoeken naar het beste antwoord door te ontwerpen, te onderzoeken, uit te vinden en te bouwen. Hoe kan een nieuw bouwwerk zo lang mogelijk meegaan? Het eenvoudig wisselen van nieuwe bewoners zou de beste oplossing zijn voor een levensbestendig bouwwerk. Een goed voorbeeld zijn de Amsterdamse woningen die zo al honderden jaren meegaan. Een andere mogelijke oplossing is het makkelijk verplaatsen van het bouwwerk naar een nieuwe wenselijke locatie. Mocht dit allemaal niet mogelijk zijn dient het bouwwerk eenvoudig gedemonteerd te kunnen worden in losse onderdelen. Al deze losse onderdelen moeten gerecycled kunnen worden. Deze denkwijze van bureau SLA over een circulaire economie resulteerde al in een ontwerp dat geheel gebouwd is met materialen van Marktplaats, een tijdelijk bouwwerk bestaande uit alleen maar geleende materialen en een paviljoen opgebouwd uit plastic huisafval. Wij zien deze verschillende tijdelijke bouwwerken als de perfecte testcase voor een circulaire economie in de toekomst. Het ontwerp van het Atelier StrandLAB is ook vanuit deze gedachte tot stand gekomen.’