Vraag en antwoord
StrandLAB Almere versterkt de culturele uitstraling van Almere. Dit doet StrandLAB door culturele initiatieven op en rond het Almeerderstrand aan te jagen en te zorgen voor samenhang. Op deze ontmoetingsplek van water, ruimte en avontuur maken kunstenaars en creatieve ondernemers het gebied voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk.
StrandLAB Almere werkt vanuit het DNA van het gebied. De belangrijkste kenmerken daarvan zijn de weidsheid, de informele en vrije strandsfeer, het nieuwe land en de ruimte voor pionieren en experimenteren. De programmering van StrandLAB Almere komt niet in plaats van bestaande initiatieven in het gebied, maar vult deze aan. Samen met de activiteiten in andere stadsdelen versterkt StrandLAB de stad Almere als aantrekkelijke woon- en werkplaats. Over een aantal jaren is het Almeerderstrand een bruisende omgeving die creatieven, ondernemers en bezoekers aantrekt en bekendstaat als het Flevolandse buitenlaboratorium voor cultuur.
De gemeente Almere en de provincie Flevoland willen het gebied rondom het Almeerderstrand als cultureel gebied op de kaart zetten. Dit is vastgelegd in Almere 2.0: een programma waarin afspraken zijn gemaakt over de toekomst van Almere. Cultuur en recreatie spelen hierin een belangrijke rol. StrandLAB Almere geeft invulling aan die ambitie.
StrandLAB Almere ontwikkelt voor het Almeerderstrand een eigen identiteit die aantrekkelijk is voor omwonenden, kunstenaars, creatieven, ondernemers én bezoekers uit de wijde omgeving. Deze aantrekkingskracht is belangrijk omdat de komende jaren ongeveer 60.000 nieuwe woningen (t.o.v. 2010) in Almere verrijzen en de gemeente rekent op een forse groei van het aantal arbeidsplaatsen. Het is dus voor de stad, de provincie Flevoland, de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en het Rijk van groot belang dat Almere zich ontwikkelt tot een volwaardige stad met een aantrekkelijk aanbod aan kunst, cultuur en recreatie.
De gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben bureau Linkeroever de opdracht gegeven om een culturele strategie te bedenken voor het Almeerderstrand. Daaruit is StrandLAB Almere ontstaan. Linkeroever jaagt initiatieven aan en zorgt voor samenhang.
StrandLAB Almere betrekt partijen die in het gebied actief zijn zoals Vis à Vis, Marina Muiderzand, Amvest, Steel Creek, Poortdok, Stichting Stad & Natuur Almere, Gestrand, CSMART en de bewonersverenigingen. Ook partijen die indirect een belang hebben, zoals het waterschap, Rijkswaterstaat, Metropoolregio Amsterdam, Staatsbosbeheer, Almere Economic Development Board en Almere City Marketing, worden actief betrokken.
De gemeente Almere wil dat de stad tegen 2030 een ‘continu laboratorium’ is dat de kwaliteiten van de (grote) steden in de regio aanvult. In een laboratorium leer je door te experimenteren, een dynamisch proces dat je kunt omschrijven als ‘organische groei’. Daarom hebben we voor de culturele ontwikkeling van het Almeerderstrand gekozen voor een (stads)labaanpak. De naam StrandLAB Almere is een mooie combinatie hiervan.
Experimenteren met activiteiten, deze beoordelen en bijsturen maakt dat we voortdurend kunnen onderzoeken welke activiteiten de kwaliteiten en aantrekkelijkheid van het Almeerderstrand versterken. Zo groeit er een gezonde, evenwichtige mix van activiteiten in het buitenlaboratorium voor cultuur.
In 2020 wil StrandLAB initiatiefnemers aantrekken die activiteiten op het strand gaan programmeren en testen.
StrandLAB bied ruimte voor onderzoek, experiment en tijdelijke bouwwerken die nodig zijn voor de ontwikkeling van de programmering van een culturele broedplaats. De focus ligt op het gedeelte van het strand dicht bij Vis à Vis en strandrestaurant Poortdok. In 2020 staat er een mix van activiteiten op het programma zoals een zomer- en winterschool, diverse onderzoeken (naar bijvoorbeeld water en stilte) en de opening van het StrandLAB Atelier waar creatieve makers kunnen verblijven en werken. Kijk hier voor de agenda.
We streven ernaar dat StrandLAB Almere eind 2022 zelfstandig verder kan en dat de activiteiten op het Almeerderstrand voor iedereen een culturele trekpleister worden.
StrandLAB Almere is interessant voor iedereen die woont of werkt in Kustzone Poort, voor bezoekers uit de stad, de regio en het land en voor iedereen die culturele ideeën heeft voor het gebied.
De doelgroepen van StrandLAB Almere zijn:
- Culturele initiatiefnemers: kunstenaars en onderzoekers die op experimentele wijze willen bijdragen aan de culturele en creatieve ontwikkeling van het gebied, gekoppeld aan de vraagstukken die leven in de stad. Zij dragen vernieuwende ideeën aan, komen uit binnen- en buitenland en zien het Almeerderstrand en omgeving als een ideale inspiratie-, werk- en/of expositieruimte. Ook studenten van kunst-, design- en architectuuropleidingen horen bij deze doelgroep. Met kunstenaars en initiatiefnemers die al actief zijn in het gebied kijken we hoe StrandLAB kan versterken of faciliteren.
- Ondernemers en financiers. Mensen met ideeën, daadkracht en/of middelen om in het gebied economisch zelfstandige activiteiten op te zetten.
- Bewoners. Bewoners uit de directe omgeving, Poort en DUIN, en bewoners uit de rest van Almere.
- Bestuurders en ambtenaren. Zij creëren maatschappelijke relevantie en maken de ontwikkeling mogelijk door voorwaarden te scheppen.
- Publiek. Dit zijn bezoekers uit de stad, de regio en het land die afkomen op de initiatieven op het Almeerderstrand. Over een aantal jaren verwachten we ook internationale bezoekers.
In een later stadium benadert StrandLAB Almere ook bezoekers uit de stad, de regio en het land die afkomen op de initiatieven op het Almeerderstrand. De combinatie met andere culturele gebieden in de regio, zoals Oostvaardersplassen en Land Art Flevoland in de provincie, maken het gebied een bezoek én verblijf waard. Over een aantal jaren verwachten we ook internationale bezoekers.
De gemeente Almere en de provincie Flevoland financieren StrandLAB vanuit het Fonds Verstedelijking Almere.
De komende tijd willen ze de financiering van de activiteiten spreiden (eigen inkomsten, fondsen, sponsoring, subsidies van gemeente, provincie en Rijk) om te voorkomen dat StrandLAB volledig afhankelijk wordt van subsidie. Cultureel ondernemerschap wordt gestimuleerd en gefaciliteerd zodat er een toekomstbestendig gebied ontstaat waarin een aantal van de activiteiten zelfstandig kan voortbestaan.
Jazeker! StrandLAB Almere is op zoek naar goede ideeën en initiatieven die voor iedereen aantrekkelijk en toegankelijk zijn.
We toetsen de initiatieven aan de hand van de volgende spelregels:
- Past het in het gebied, is het op buiten gericht en toegankelijk?
- Gaat het over de opgaven waar Almere voor staat: identiteit, cultuur, water en land?
- Past het binnen de kernwaarden inclusief, ondernemend en duurzaam?
- Is het gericht op het ontwikkelen van een broedplaats?
- Is het verhalend of onderscheidend?
- Leidt het tot duurzaam ondernemerschap in het gebied?
- Trekt het nieuwe initiatiefnemers aan?
- Is het een activiteit die uiteindelijk zelfstandig kan voortbestaan?
- Spreekt het de doelgroepen aan?
- Verbindt het lokale of (inter)nationale makers en/of initiatieven?
- Is het duurzaam, groen en circulair?
- Leidt het tot betere faciliteiten voor het buitenlab?
- Versterkt het de culturele bedrijvigheid in de stad en vult het deze aan?
- Draagt het bij aan een brede mix van activiteiten, het hele jaar rond?
Hoe meer vinkjes een activiteit of interventie krijgt, des te beter het past.
De initiatieven zijn onderdeel van een pilot en worden geëvalueerd. De voorwaarden kunnen daarom in de toekomst bijgestuurd worden. Kijk onder contact als je ons een mail wilt sturen.
StrandLAB Almere is in 2018 opgezet door de gemeente Almere en de provincie Flevoland om het gebied rondom het Almeerderstrand als een cultureel gebied op de kaart te zetten.
Dat er vraag is naar meer cultuur in Almere blijkt uit het onderzoek Cultuur in Almere 2017. Daarin zegt 30 procent van de Almeerders culturele voorzieningen te missen. De inwoners van Almere genieten veel en graag van cultuur, maar doen dat nu nog vaak in een andere stad omdat ze, naar eigen zeggen, in Almere niet vinden wat ze zoeken.
De aanhoudende trek naar de stad en dan met name de Randstad maakt dat er een groeiende behoefte is aan een groter cultuuraanbod, niet alleen in de grote stadscentra. In die behoefte kan Kustzone Almere Poort een brug vormen tussen de stad Almere en de provincie Flevoland (met trekkers als de Oostvaardersplassen en Land Art Flevoland) aan de ene kant en de Metropoolregio Amsterdam aan de andere kant. Het gebied heeft een gunstige ligging: dicht bij Amsterdam, naast de A6 en direct aan het IJmeer met zicht op Amsterdam, Muiden en Pampus. Het nieuwe evenementenstrand, gepland voor 2020, biedt tal van mogelijkheden voor recreatie, cultuur en sport.
Tot slot betrekken we bij het maken van ons sterke cultuurprogramma nationale en lokale boegbeelden die ons inspireren. Al deze punten maken een wijdverbreide uitstraling van Almere als culturele bestemming mogelijk.
De voorzieningen zoals toiletten, wegwijzers, aansluiting op water en elektra en de ov-verbindingen zijn nu inderdaad nog beperkt. Als we activiteiten organiseren houden we rekening met deze beperkingen. Veel voorzieningen worden in de nabije toekomst verbeterd. Zo werken we aan tijdelijke bouwwerken als mobiele strandhuisjes en zit- en ligobjecten in het gebied. Ook kijken we naar de mogelijkheden om een pier, vuurplaats en een kunstenaarsverblijf te realiseren. Door de activiteiten in de experimentele fase krijgen we ook meer inzicht in wat er in het gebied nog meer nodig is.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. We reageren dan zo snel mogelijk op je vraag.
Op onze site wordt aangegeven met welke activiteiten je kan meedoen. Meestal geschiedt dit door aanmelding, maar in sommige gevallen kan je ook gewoon langskomen. Op dit moment geldt voor alle activiteiten dat we ons houden aan de coronamaatregelen. Meedoen met activiteiten geschiedt op eigen risico.