SLA_1080_2022-F-Strand-tekenen

13 mei, van 19.00 tot 20.00 uur

Strandtekenen met Sjoerd Wagenaar

Wanneer je naar een gewone kaart kijkt zie je punten, lijnen, volumes, stippen, driehoeken en symbolen om specifieke plekken aan te duiden. Het is slechts een schematische weergave van de werkelijkheid. De verhalen die bij de plekken horen, ontbreken. Tijdens de workshop Strandtekenen met Sjoerd Wagenaar doen we het tegenovergestelde. Samen maken we een kaart met aandacht voor verhalen, muziek, lokaal eten en sociale aspecten van de plek waar we zijn: het Almeerderstrand.

Doe mee aan de workshop Strandtekenen

Vrijdag 13 mei van 19.00 tot 20.00 uur
Deelname: gratis
Bestel je tickets hier.
Deze workshop is geschikt voor volwassenen

Strandtekenen

Tegenwoordig gebruiken we gps-systemen om de weg te vinden en ons te oriënteren op een omgeving. Nog niet zo lang geleden zat er iemand naast je die zei: ‘Recht vooruit, links en bij de derde straat rechts.’ Iemand die worstelde met een groot stuk papier dat het zicht blokkeerde in je  achteruitkijkspiegel. Het leidde tot de oude, vertrouwde autoruzies. 

Tijdens de workshop Strandtekenen met Sjoerd Wagenaar doen we een stapje terug in de tijd en werken we aan een analoge kaart van het Almeerderstrand. Hierin besteden we aandacht aan persoonlijke verhalende gegevens over het gebied. Samen tekenen we een kwalitatieve, ‘sociale’ kaart in het strandzand. We focussen ons niet op cijfers en hoeveelheden, maar op verhalen, muziek, lokaal eten en relaties. Op deze kaart is er ruimte voor teksten, geluiden, smaken, tekeningen en herinneringen. We denken na over inhoudelijke vragen: Hoe reis je door dit gebied? Wat is de relatie tussen land en water? Hoe voel je je hier thuis? Wat is het erfgoed van deze plek? 

Over Sjoerd Wagenaar

Sjoerd Wagenaar werkt meestal locatiespecifiek en -generiek. Hij werkt met verschillende kunstdisciplines en op een sociaal geëngageerde manier. Elke plaats en elke locatie heeft een geschiedenis en specifieke eigenschappen. 

De eerste focus van Sjoerd ligt op de mensen die ‘eigen’ zijn aan hun omgeving. Deze mensen zijn de sleutel tot de locatiespecifieke verhalen, de conflicten, de vieringen en ceremonies. Zonder het perspectief van de buitenstaander. 

In de loop der jaren heeft Sjoerd een speciale aanpak ontwikkeld om deze kloof tussen lokaal en ‘van buiten’ te overbruggen: integreren en opgaan in de omgeving. Door gebruik te maken van de lokale artistieke vaardigheden en fascinaties ontluikt nieuwsgierigheid naar plaatselijke landbouw, landschap, voedsel, natuur en vakmanschap. Met zijn speciale aanpak vindt hij  verhalen met een ‘theatrale’ kwaliteit over deze thema’s. Zo probeert hij voortdurend de ‘ware’ verhalen te vinden. 

StrandLAB Festival

Deze workshop is onderdeel van StrandLAB Festival aan het IJmeer op 13, 14 en 15 mei. Tijdens deze driedaagse stellen we het IJmeer centraal. Liefhebbers van kunst en natuur kunnen genieten van een kleinschalig maar divers programma bij StrandLAB. Meer weten over het programma? Lees dan hier meer.

Foto XPOZRS photography