Street Art Tour

Op het Almeerderstrand staan vijf iconische toilethuisjes uit de jaren zeventig. Vijf street art artist hebben in 2022 elk een huisje van een uniek kunstwerk voorzien.

De toilethuisjes staan verspreid langs het Almeerderstrand en worden op een natuurlijke manier verbonden door het fietspad langs het strand. Je kunt daarmee een route fietsen of lopen om alle kunstwerken te bekijken. Meer over de Street Art Tour vind je hier.

Strandwachters huisje
Toilethuisje Majeed Saeeyan (AP5)

Majeed Saeeyan (AP5)

“Ik maak gebruik van kleurrijke elementen in een overwegend ecru gekleurd landschap.”

Lees meer Lees minder

Een meeuw, een vis, het gebruik van diverse kleuren blauw verbinden het huisje met het IJmeer. De zonnebloem staat symbool voor de zon, de liefde, levenslust en verwondering. Alle kenmerken die ik in onze stad Almere terugvindt. De verschillende kleuren symboliseren de diversiteit en het bruisende, creatieve karakter van de inwoners van Almere en de mensen die het strand bezoeken.”
Majeed Saeeyan (1962) is geboren in Iran. Op zijn 20e reisde hij naar India en heeft daar de traditionele kunsten bestudeerd. Majeed is geïnspireerd door het kleurgebruik en de klassieke manier van schilderen waarmee hij in India in aanraking kwam. Nadat hij zich vestigde in het westen, is hij westerse technieken gaan toevoegen aan zijn werkwijze. Majeed is woonachtig in Almere en is medeoprichter van The Home of Creation in Almere.

Spatzuiver & Al Freshco (AP6)

Spatzuiver & Al Freshco (AP6)

“De natuur om het Almeerderstrand heeft gediend als uitgangspunt voor ons ontwerp.”

Lees meer Lees minder

Als wij denken aan strand en water horen daar ook de duinen bij, samen met de daarbij behorende flora en fauna. De bedoeling van ons ontwerp is het toilethuisje zoveel mogelijk in de omgeving te laten opgaan.

Spatzuiver & Al Freshco zijn twee collectieven die voor deze gelegenheid een samenwerking zijn aangegaan. Spatzuiver is het label van Thijs van Diepen. Hij maakt muurschilderingen in opdracht, van bedrijfslogo’s tot kunstwerken.
Al Freshco is een samenwerkingsverband tussen kunstenaars Matthijs Stam en Ingwar Perton. Zij specialiseren zich in wandschilderingen en grote schilderijen op doek waarbij een zo breed mogelijk scala aan technieken wordt toegepast. In vrije werken worden humor en vervreemding gekoppeld aan historische gebeurtenissen.

Danny Rumbl

Danny Rumbl (AP8)

“Mijn thema is: de natuur ontmoet de mens.”

Lees meer Lees minder

Dit beeld ik uit door elementen uit de natuur menselijke eigenschappen te geven: een kreeft met een pet of een meeuw met een ijsje. De dieren en planten die ik gebruik kun je vinden in de omgeving. Naast het ‘vermenselijken’ van elementen uit de natuur, beeld ik ook bezoekers van het strand af in interactie met dieren. Iedereen kan zich hierin herkennen. Qua kleurstelling heb ik me laten inspireren door de omgeving van het strand, aangevuld met zachte pastelkleuren – zo gaat het huisje op in de omgeving.”

Danny Rumbl is illustrator en beeldend kunstenaar en werkt sinds 2003 onder deze naam. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn liefde voor oude illustraties en tekenfilms, de natuur en moderne popcultuur. Hiermee creëert hij dynamische figuren die tot leven komen in zijn illustraties, muurschilderingen en sculpturen.

Lieng Nguyen (AP9)

Lieng Nguyen (AP9)

“Mijn ontwerp is geïnspireerd door de omgeving. De afgebeelde vrouw symboliseert de schoonheid van de stad Almere.”

Lees meer Lees minder

Haar lokken, de groei van Almere, hebben een reikwijdte zo ver het oog kan zien. De patronen die verwerkt zijn in het haar geven een indruk van de duinen. Ik heb gekozen voor een hoog contrast tussen de afbeelding en de achtergrond. Het huisje ligt daardoor op in de omgeving en als op een mooie zomeravond de lucht paars kleurt, gaat het huisje juist op in de omgeving.”

Lieng Nguyen is voltijds ontwerper bij Adidas en daarnaast street artist. Door zijn werk als ontwerper ontwikkelt hij zich in nieuwe digitale kunstvormen zoals digital art en 3d art. Zijn doel is mensen en locaties te verbinden via zijn Street Art. Op deze manier wil hij bijdragen aan een kleurrijke wereld. 

Moniek Bijl (AP7)

Moniek Bijl (AP7)

“Met dit werk laat ik een onderwaterwereld zien, een wereld die niet zichtbaar is vanaf het strand maar die mogelijk te vinden is in het water.”

Lees meer Lees minder

Ligt er een schatkist op de bodem, verloren door het schip dat hier ooit ten onder ging? Er wandelt een duiker voorbij, komt deze uit de onderzeeboot verderop? De schildering met de zeedieren en- planten vraagt om bewustwording en zorg voor de natuur. De zwart-wit stencils die te zien zijn, lichten op in het donker door gebruik van glow in the dark-verf. Deze stencils zijn van tevoren ontworpen, geprint en gesneden, een techniek die ik vaker voor muurschilderingen gebruik.”

Moniek Bijl werkt sinds 2011 onder het label Studio Flamingo. Zij maakt onder deze naam veel verschillend werk: illustraties, autonoom werk, 3D modellen en vooral veel stencils.