SLA_1080_2021-3_ww-wt03

Vrijdag 1 oktober van 14.00 tot 18.00 uur

Van WaterWalks naar WaterTalks IJmeer!

Heb jij hart voor het water en het IJmeer? Kom dan op 1 oktober naar WaterTalks IJmeer. Een vervolg op WaterWalks IJmeer: de wandeltweedaagse die op 4 en 5 juni plaatsvond. Op 1 oktober blikken we terug en kijken we verder. Ben jij een buurtbewoner, creatieve maker, onderzoeker, wetenschapper, beleidsmaker of IJmeerliefhebber? Vraag jij je af wat de neushoorn en het korstmos te maken hebben met het IJmeer? We nodigen je uit om mee te doen en te praten en jouw blik op de ‘staat van het IJmeer’ te delen.

WaterWalks IJmeer

WaterWalks IJmeer werd geïnitieerd in samenwerking met collectief LUDWIG. Iedereen kon meewandelen en gegevens verzamelen over het IJmeer in de door LUDWIG ontwikkelde WaterWalks-app, wandelcolleges volgen bij verschillende waterexperts en wegdwalen tijdens culturele activiteiten langs het IJmeer. WaterWalks werd voor het tweede jaar op rij georganiseerd.

PROGRAMMA 1 OKTOBER

Een zoute sessie met kunstcollectief De Onkruidenier

Van 14.00 tot 15.00 uur
Start: Atelier StrandLAB

In juli is De Onkruidenier gestart met een kunstresidentie bij StrandLAB, die voortvloeit uit een samenwerking met Oerol. Het collectief daagt je uit om te leren van planten en dieren waardoor je je sneller aan kunt passen aan een zoute omgeving. Samen met hen ga je op pad en ontdek je verhalen over de weerbarstige band tussen zoet en zout in landschap en lichaam. Lees hier meer over de residentie of reserveer hier je plek.

Luisterwandeling Weer&Wind met Avanti Almere

Van 14.00 tot 15.00 uur
Start: Atelier StrandLAB

Avanti Almere is door StrandLAB uitgenodigd om als programmamaker vanuit haar expertise een programma te maken. Avanti realiseerde onder meer een aantal podcastafleveringen waarbij burgemeester Franc Weerwind in gesprek gaat met verschillende Almeerders over hun band met het IJmeer, waaronder de Almeerse Enith Brigitha. Ze is Nederlands voormalig zwemster en de eerste vrouw van kleur die een Olympische medaille won voor Nederland. Op 1 oktober kun je samen met hen wandelen en luisteren langs het IJmeer. Reserveren kan hier.

Gesprek met watergasten

Van 15.30 tot 17.00 uur
Locatie: Theater Vis à Vis

Samen met collectief LUDWIG blikken we terug op 4 en 5 juni. En met bijzondere watergasten, zoals zwemster Enith Brigitha, waterexpert Maarten Ouboter van Waternet, Almeerse modeontwerper Kasper Jongejan, beeldend kunstenaar Ninette Koning, initiatiefnemer van Voedselmuseum ’n Wilde Keuze Robin Vroom en actieve buurtbewoners Su Bray, Juultje Joosten en Marije Leek wisselen we ideeën uit over het IJmeer als lichaam en als community-verbinder. Designer, moderator en presentator Marsha Simon leidt dit gesprek. Om 17.00 uur sluiten we af met spoken word van dichter Sandy Bosmans en een borrel. Reserveren kan hier.

Over moderator Marsha Simon

Marsha Simon is een freelance gespreksleider die op onbevangen manier verdiepende vragen stelt, welke een breed publiek uitdagen om in beweging, en samen te komen voor andere perspectieven. Na het VWO haalde Marsha de Bachelor of Dance Arts aan de dansacademie in Tilburg (2007) en de Bachelor of Design aan Design Academy Eindhoven (2014). Ruim 4 jaar werkte ze bij BNO (Beroepsorganisatie Nederlands Ontwerpers) als programmamakend projectmanager. Als zelfstandig ondernemer heeft ze 10 jaar ervaring in werken aan systeemverandering.

Corona en toegang

De toegang voor dit programma is gratis, maar vanwege corona zijn de plekken beperkt en is reserveren verplicht. Daarbij vragen we voor het programma bij Vis a Vis om een coronabewijs. Dat betekent dat je toegang hebt met een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatieve testuitslag. Heb je vragen? Mail dan naar cleo@strandlab-almere.nl.

Het WaterWalks IJmeer-programma wordt gesteund door Stichting Waternet en Cultuurfonds Almere.