
Vliegende start StrandLAB Surprise Night
Bewoners en ondernemers zijn vol enthousiasme om het gebied rondom het Almeerderstrand op de kaart te zetten. Dat blijkt wel tijdens de eerste editie van StrandLAB Surprise Night op 31 januari, waarvan de Almeerse theatergroep Suburbia curator en producent was.
Het is volle bak met een gemêleerd publiek in strandrestaurant Poortdok tijdens deze winterse januariavond. Dromen, ideeën en projecten worden met elkaar gedeeld, nieuwe samenwerkingen opgezet en het publiek verrast met optredens van onder meer Suburbia in de Buurt, Mo Hersi, Valentina Eleni en StrandLAB artist-in-residence Lieke Frielink. Nagenieten kan met de film die van de avond is gemaakt.
Gedreven bewoners
De bewoners zitten vol plannen. Zo is vanuit het wijkteam het Almere-Poort Koor gestart met nu al zo’n dertig leden. Een van de bewoners, Monique Driessen, heeft een muziekstuk geschreven op basis van windharpen: Koerikoeloem. Het lijkt haar fantastisch om dat op te voeren op het Almeerderstrand. En als het aan de familie Geraads van Brouwerij Stijl ligt, dan drinken we binnenkort bij al deze activiteiten Almeers bier met lokale ingrediënten.
Meer reuring
Maar het gebied mag nóg levendiger worden. Met meer activiteiten het hele jaar door, die bovendien de generaties overstijgen. Want jong en oud moeten elkaar vaker ontmoeten. Het Programmeursgilde kan zich daar goed in vinden. Zij organiseren onder andere concerten waarbij verschillende muziekstromingen met elkaar verbonden worden, zodat het jong én oud aanspreekt. Ook Festival Gestrand, terug van weggeweest, zorgt dit jaar voor meer reuring. Het is een écht gezinsfestival dat zo’n zesduizend bezoekers trekt van alle leeftijden.
Kunstig
Maar niet alleen bewoners hebben dromen en wensen. Ook kunstenaars en makers delen tijdens de StrandLAB Surprise Night hun ideeën. Als het aan Marinke Eijgenraam ligt, staan we dit jaar allemaal met de voeten in het zand op het Almeerderstrand om te onderzoeken wanneer we gegrond zijn. Zij faciliteert, wij ervaren. Maar ook de tegenstelling tussen de nieuwe stad en het rijke verleden van het gebied geeft inspiratie. Wat vinden we er als we graven? De scheppers van Nieuwe Helden daarentegen willen niet graven, maar juist bouwen. Zij willen dit jaar het grootste zandsculptuur ter wereld laten maken (bijna 8 hectaren!) op het nieuwe recreatiestrand. Maar er is meer! Suburbia houdt in juni de nieuwe theatervoorstelling op het strand, tijdens de UrbanCampsite kan je in je eigen kunstwerk slapen op het strand en Vis à Vis heeft binnenkort de première van hun nieuwe voorstelling Robot. Niet op het strand, maar aan het strand.
Ondernemend
De ondernemers vinden het fantastisch dat er zoveel gebeurt in dit gebied. En ook zij zitten niet stil. Zo gaat strandrestaurant Poortdok uitbreiden, zijn er plannen voor bijzondere overnachtingen in tiny wagons en strandateliers en Marina Muiderzand biedt dit jaar nog meer waterrecreatie aan. Zo komt er een wekelijkse bootverbinding naar Pampus, kunnen we straks het hele jaar kitesurfen vanaf het catamaranstrand bij Sail-Today en in mei is er een groot zeilevenement bij het Regatta Center Muiderzand. Dan lopen er een heel weekend lang vierhonderd wedstrijdzeilers van de jeugd rond. En om het gebied nóg beter op de kaart te zetten voor wateractiviteiten, is StrandLAB nog op zoek naar partners en ideeën voor een watermakersfestival in het najaar, dus zeg het vooral voort!
‘Almere is niet langer een plek van waaruit je vertrekt, maar een plek waar je wilt aankomen.’
(Lisan Kox, Marina Muiderzand)
Betere bereikbaarheid
Twee belangrijke punten van aandacht zijn de bereikbaarheid van het Almeerderstrand en de infrastructuur van Almere Poort. Zo rijden er geen bussen, zijn er weinig fietspaden en is Poort niet verbonden met Almere Haven. Dit is jammer, omdat een goede verbinding ook mogelijkheden biedt voor gezamenlijke activiteiten zoals een kunstroute. In Almere Haven zitten immers veel kunstenaars. Keolis is op dit moment in gesprek met de gemeente over busverbindingen, ook tijdens evenementen. Gedacht wordt aan een buurtbus, gerund door vrijwilligers en Keobikes bij Almere Poort.
Experimenteren
Cultuur verbindt en experimenteren mag en kan in Almere. Dat vinden zowel de gemeente als de provincie. En dat is precies waarmee StrandLAB het komende jaar verder gaat; verbinden door experimenteren. Heel spannend, en met zoveel partners, ideeën en enthousiasme kan er alleen maar nog meer moois uitkomen. Op naar de volgende editie!