SLA_1080_2020-4-Dolly-Colective-1

Volg de ontwikkelingen van Dolly Collective

Half oktober heeft Dolly Collective zijn intrek genomen in Atelier StrandLAB en nu werken ze er een paar dagen per week. De drie performers Zoë Schollée, Maja Grzeczka en Rachel Schuit hebben zich al laten onderdompelen in het water voor hun onderzoek naar het waterlandschap. Het water, de omgeving en het lichaam zijn een belangrijke inspiratiebron voor hen. Vanaf nu geven ze iedere week een update over het makersproces. Wat voelen ze, wat maken ze en wat wordt hun eindresultaat? Volg het bij ons op de website of via de socials. En in december komt er nog een moment waarop je het eindresultaat ook zelf kan ervaren. Dolly Collective heeft ook zelf een blog gemaakt: https://dollycollective.wixsite.com/mojawitryna

27 november update Dolly Collective

We have worked in Almere for several weeks now. We got to know the different moods of water surrounding us, afternoon winds, and choreographies of moving tree branches.
This week we started to share our experiences with some ’test audience’. This gave us the chance to confront our predictions with reality.
We learned a lot about the human mind. Personal feedback from the guests let us understand better what it means to experience the surrounding environment. Our role as an artist in this project is not to create but to show the beauty that is already there.
There is a lot of prosaic, tiny but also big practicalities that have to be done in order for this individual experience to happen. Maybe some of you saw us running with hands full of wood, hanging out white cloths to dry, or pushing the small wagon on the path along the beach.
We hope you will become our guest, and for now, we cherish those small encounters with your daily routines.

22 november update Dolly Collective – geluid Robbi Meertens:
Deze week hebben we in het water de wondere wereld van geluid onderzocht.
Drijvend op het water hoor je de geluiden van het leven aan je voorbijgaan. De wind die voorbij raast en speelt met de bladeren, de masten van de boten die hevig heen en weer klinken, een trein die passagiers naar hun bestemming brengt, de vrouw die op haar woonboot rinkelend de afwas doet, blaffende honden die elkaar ontmoeten, het geroezemoes van voorbijgangers.. Terwijl het constante ritme van het water onder en langs je door blijft kabbelen en je de repetitieve hartslag hoort van de golven die op het strand breken.
Hoe zou deze wereld klinken vanuit het water zelf? Vanuit het organisme dat deze hartslag voortbrengt. Kunnen we ons onderdompelen in het water en luisteren naar wat ze ons te zeggen heeft?
Samen met Robbi Meertens, geluidsontwerper, hebben we met een hydrofoon (onderwater-microfoon) de geluiden van het onderwater-landschap opgenomen. We hebben onszelf in het water geplaatst en gingen een spel aan met de beweging van het water en de beweging van ons lichaam. Beluister dit geluidsfragment (klik op het plaatje hieronder) om een impressie te krijgen. Maak een comfortabel plekje, sluit je ogen en laat je meevoeren.
11 november update Dolly Collective – foto’s Elliot Dehaspe:
5 november update Dolly Collective – een tekst van Rachel Schuit:
Wij hebben onszelf in het landschap geplaatst
en in het water.
Ons lichaam geplaatst in de wind, de kou, het zand, het grijs.
Niet iets doen, gewoon ontvangen.
Het valt ons op hoe onbeschermd en oncomfortabel we ons buiten kunnen voelen.
Buiten midden in het seizoen.
De bladeren bewegen van groen, geel, oranje, rood, bruin naar zwart.
De schemer steeds vroeger.
Het water steeds kouder.
Wij blijven.
Kon ik maar een membraan om me heen wikkelen.
Binnenin iets zijn.
Als in een tent luisteren naar het getik van de regen.
Of in bed luisteren naar het feest in de woonkamer.
Ik wil me terugtrekken in een donker hol voor een winterslaap 
en het landschap aan mij voorbij horen gaan.

Dolly Collective

Het Dolly Collective bestaat uit drie performers en makers – ze kennen elkaar van  de mimeopleiding aan Academie voor Theater en Dans in Amsterdam – én een hond. De drie zijn: Zoë Schollée (afgestudeerd 2019), Maja Grzeczka (afgestudeerd 2020) en Rachel Schuit (4e-jaars). De gezamenlijke interesse in het werken vanuit het lichaam en het landschap is het bindmiddel van dit collectief. Naamgever van het collectief is de golden retriever van een van de makers.

Ze onderzoeken het waterlandschap. Dit doen ze vanuit het spelende, nieuwsgierige en zintuigelijke lichaam.