SLA_1080_2020-3 _Waterwalks 6463

Over WaterWalks IJmeer

WaterWalks IJmeer is een samenwerking tussen StrandLAB Almere en collectief LUDWIG. Samen met andere partners organiseren we verschillende activiteiten om het IJmeer in kaart te brengen en bewustwording rondom klimaatverandering en ons waterlandschap te vergroten. Daarnaast onderzoeken we samen met Almeerse makers welke betekenis het IJmeer heeft voor de stad, maar ook voor de verbindingen tussen Almere en andere steden, dorpen en plaatsen die aan de oevers van het IJmeer liggen.

Aanleiding

De samenwerking ging van start in 2020. Toen deden LUDWIG en Drinkable Rivers op uitnodiging van StrandLAB een onderzoeksresidentie bij Atelier StrandLAB. Dit jaar bundelen ze hun krachten opnieuw. StrandLAB en LUDWIG organiseren samen WaterWalks IJmeer op 4 en 5 juni en Li An Phoa van Drinkable Rivers loopt mee als ambassadeur.

Naast de culturele wandelroute die op 4 en 5 juni tussen Durgerdam en Almere Pampus plaatsvindt, worden er vanuit deze samenwerking nog meer activiteiten georganiseerd door het jaar heen. Zo onderzoekt StrandLAB samen met lokale Almeerse makers en kunstenaars welke betekenissen het IJmeer heeft. Voor inwoners uit Almere, voor verbindingen tussen Amsterdam en Almere en voor klimaatverandering.

Waarom?

LUDWIG is een collectief van musici en kunstenaars. Het collectief zet verbeelding in om op laagdrempelige manier bewustzijn te creëren rondom maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatproblematiek. De wandeling langs het IJmeer is voor LUDWIG een volgende stap in hun grotere WaterWalks-project. Dit project zetten ze wereldwijd uit. Hiermee wil LUDWIG het bewustzijn over klimaatverandering en waterproblematiek verhogen. De WaterWalks-app biedt ruimte aan de combinatie van wetenschap, kunst en citizen science. Voor StrandLAB is WaterWalks IJmeer een kans om vragen rondom het IJmeer te onderzoeken, over klimaat, erfgoed, samenleven, maar ook over de verbindingen tussen provincies, steden en dorpen. Het IJmeer is immers een belangrijke schakel in de Metropoolregio Amsterdam.

Partners

Deze samenwerking wordt gesteund door Stichting Waternet en Cultuurfonds Almere. Daarnaast werken we samen met Drinkable Rivers, Stad & Natuur, Almere Meet Water, Avanti Almere, Almere City Marketing, Marineterrein Amsterdam, Oerol, Groen Muiderberg en gemeente Almere.