SLA_1080_2019_zomerschool

ArtScience opent geblinddoekt het academische jaar

Begin september werkten de uitvinderachtige studenten van ArtScience tijdens de zomerschool op het Almeerderstrand aan de openingsperformance van hun academische jaar.

Zeven internationale studenten van ArtScience uit Den Haag, een opleiding op het grensvlak van kunst, wetenschap en technologie, werkten begin september op het Almeerderstrand. Tijdens deze eerste editie van StrandLAB zomerschool stond het werken in de buitenruimte centraal. Het  werd spannend toen 4 september, de dag van de interactieve openingsceremonie, de regen met bakken uit de lucht viel. Gelukkig brak de zon op het juiste moment door.

Zintuigelijke strandroute

De uitvinderachtige studenten werkten op het grensvlak van kunst en recente ontwikkelingen in wetenschap en technologie.
Het resultaat was een zintuigelijke route over het strand. Genodigden, waaronder wethouder van Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing Almere Hilde van Garderen en zeventig studenten uit Den Haag, liepen een geblinddoekte route over het strand.

ArtScience

De zomerschool is onderdeel van het interdisciplinaire bachelor- en masterprogramma van de ArtScience Interfaculty, een programma van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Begeleidende docenten zijn Cocky Eek en Kasper van der Horst. Sinds enkele jaren bouwt Cocky met studenten aan studieonderdelen die onze verhouding met het landschap verkennen. Hierbij geven zij zich vol overgave over aan de elementen en andere natuurlijke processen en fenomenen. Zo roepen ze in de buitenruimte een totaal ander creatief proces op dan mogelijk is tijdens lessen in het klaslokaal. Het is niet voor het eerst dat studenten van ArtScience op het Almeerderstrand hebben gewerkt, in het voorjaar was er ook de winterschool.

Belang van artistiek onderzoek

Met de opening van het academisch jaar op het Almeerderstrand heeft ArtScience het belang van artistiek onderzoek in de buitenruimte willen onderstrepen. Studenten worden geprikkeld om hun gedachten, perceptie en handelingen te plaatsen in de complexe, overkoepelende werkelijkheden die buiten de schoolmuren liggen.

Projecten van ArtScience-studenten vinden vaak hun weg naar festivals of leiden tot samenwerkingen zoals met het festival Into The Great Wide Open. Eerder werkte Cocky Eek met studenten wekenlang met de natuurelementen bij de Zandmotor op het strand van Den Haag.