SLA_1080_2021-3_onkruidenier2

Zoute sessies met De Onkruidenier

Vanaf juli tot en met oktober is collectief De Onkruidenier te gast bij Atelier StrandLAB. In juni waren ze nog op Terschelling bij Oerol voor hun project SWEET-SWEAT. Daar onderzochten ze de band tussen mens en zee, zoet en zout en landschap en lichaam Vanaf juli werken ze in Almere verder. Het Almeerderstrand, gelegen aan het verzoete IJmeer, is een interessante plek voor dit onderzoek. Hoe kan een mens zich, net als dier en plant, snel aanpassen aan een veranderend klimaat?

Wat kun je beleven?

Tijdens deze residentie ontwikkelt De Onkruidenier trainingssessies voor het publiek. Het collectief daagt je uit om te leren van planten en dieren waardoor je je sneller aan kunt passen aan een zoute omgeving.

Wanneer?

Nieuwsgierig? Tijdens de Veldacademie Zomersessies kun je hun eerste sessies meemaken op 11 augustus van 13.30 tot 16.30 uur en op 13 augustus van 13 tot 16 uur. Kun je hier niet bij zijn? Er volgen nog meer momenten in het najaar. Zo kun je een zoute sessie meemaken op 1 oktober tijdens WaterTalks IJmeer. Op 30 oktober sluiten ze hun verblijf bij StrandLAB af en in het voorjaar van 2022 vertonen ze hun eindsessie.

De Onkruidenier

Onder de naam De Onkruidenier doen multidisciplinaire kunstenaars Jonmar van Vlijmen, Ronald Boer en Rosanne van Wijk onderzoek naar de relatie tussen mens en natuur. Dit doen ze vaak samen met lokale bewoners, experts, wetenschappers en publiek. De Onkruidenier zoekt naar de oneindige verbondenheid tussen zoet en zout in ons lichaam en in ons landschap. Ze willen dat mensen zich net zo snel aanpassen aan het veranderende klimaat als planten en dieren.

Samenwerking met Oerol

Deze onderzoeksresidentie is onderdeel van een samenwerking tussen StrandLAB Almere en het locatietheaterfestival Oerol. Zij zijn dit jaar gestart met een gezamenlijk residentieprogramma. Dit programma biedt makers interdisciplinaire begeleiding en de mogelijkheid om installaties, voorstellingen en performances te testen op zowel Terschelling als in Almere. Ondanks dat Oerol dit jaar helaas niet door kan gaan vanwege corona, onderzoeken de makers gewoon verder en krijgen we in Almere vast een voorproefje op Oerol 2022!